söndag 29 december 2013

Ugnsstekt rostasfilé med kaneldoftande pumpamos och svampröra



Idag tänkte jag bjuda er på en härlig söndagsmiddag, den allra, allra sista för i år. Och jag lovar att det är det sista pumpareceptet för i år också, haha! Men jag lovar inte att det inte kommer något i början på nästa, för än kan man hitta finfin pumpa i butikerna. Den här gången har jag kryddat mitt pumpamos med lite julkryddor som passar bra ihop med den söta och smakrika pumpan. Men det får inte vara för mycket så det tar över, bara anas.

Maten räcker till 3 personer - om ni inte är våldsamt hungriga förstås.

ca 450 - 475 g rostasfilé
biffkrydda - eller annan valfri krydda (bild på kryddan ser du i det här inlägget)
smör/olivolja

450 g muscatpumpa + vatten + salt
1 kanelstång
1 bit hel ingefära - lätt krossad
1 vitlöksklyfta
1 msk smör

25 g torkad blandsvamp + vatten - eller fryst förvälld om du har sådan i frysen
en klick smör
1½ dl grädde
1 - 2 msk av svampens blötläggningsvatten
salt och svartpeppar från kvarn

Om du använder torkad svamp måste den blötläggas några timmar för att bli riktigt mjuk, så börja med det.

Börja med köttet och ta fram det i god tid så det hinner rumstemperera.
Hetta upp smör/olja i en panna och bryn filén fint runtom. Gnid in generöst med krydda och lägg i en ugnsfast form. Stick in en termometer och baka i ugnen på 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är ca 62 - 64 grader. Då är köttet fortfarande rosa. Låt filén vila en stund innan du skivar upp den.

Låt svampen rinna av väl, men spar lite av blötläggningsvattnet.
Grovhacka svampen och lägg i het panna så att vätskan dunstar. Lägg i en klick smör och fräs runt under omrörning så svampen blir lätt brynt. Tillsätt grädde och blötläggningsvatten och kvarna över salt och svartpeppar. Låt alltsammans koka ihop till en krämig röra. Smaka av.

Skala, kärna ur och tärna pumpan. Lägg i en kastrull tillsammans med vitlök, häll på vatten så det täcker, samt lite salt, en kanelstång och en bit lättkrossad ingefära. Koka mjukt under lock, en kvart ungefär.
Ta upp kanelstång och ingefära och låt pumpan rinna av ordentligt. Stompa/mosa tillsammans med en klick smör.

Lägg upp alltsammans och låt dig väl smaka av en god och smakrik middag! På nyårsafton ses vi igen, då bjuder jag på en innehållsrik årskavalkad. Ha det gott till dess! Och glöm nu inte att gå in och skriva en liten kommentar till det här inlägget om du vill vara med om chansen att piffa upp köket med några riktigt fina kökshanddukar med matchande wettextrasor.

4 kommentarer:

  1. Gottigt, absolut! Pumpor är verkligen poppis att laga till nu, precis som den där härliga grönkålen. Vi såg en massa spännande pumpasorter i Köpenhamn, synd de är så tunga att bära med hem bara:)

    Hoppas du får en härlig nyårskväll, Kjersti
    och kramar från oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till er Anki och Håkan! Tack för i år!

      Radera
  2. Det här låter otroligt gott och lyxigt! :)
    Ha en underbar Nyårsafton och Gott Nytt År!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana, och tack för alla dina trogna och peppande kommentarer under året! Önskar dig också en härlig nyårsafton och ett fantastiskt nytt år 2014!

      Radera