tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR med en årskavalkad över bloggåret 2013



Ja ni, nu är det återigen dags att summera året som gått, för att alldeles snart med tillförsikt och förväntan hälsa ett nytt, fräscht och oprövat år välkommet. Vad fort det har gått! Förra året hade jag en försiktig och from förhoppning om att jag skulle orka och ha lust att fortsätta blogga ett tag till, och visst har jag haft det! Jag har tyckt att det har varit jätteroligt, och jag har verkligen uppskattat kontakten och responsen från alla er som läser bloggen, antingen det skett i kommentarsfältet eller på mailen. Och ja, jag tänker nog fortsätta ytterligare ett tag, men kanske trappa ned lite på intensiteten. Sedan jag började blogga för lite drygt 3 år sedan har det blivit nästan ett inlägg om dagen, och det tar både sin lilla tid och kraft att få till, det vet i alla fall ni som själva matbloggar. Så mitt enda nyårslöfte är att kanske minska till 3 eller 4 inlägg i veckan nästa år för att också få mer tid till annat som jag tycker är trevligt och viktigt. I övrigt tänker jag precis som tidigare vara återhållsam med nyårslöften. Livet ger oss VARJE dag en ny chans och en möjlighet att börja om och växla spår - inte bara när det är ett nytt år.

Ni får inga nyårsrecept av mig i år heller, det kan ni hitta på andra bloggar eller i olika tidningars nyårsbilagor. Och kan ni tänka er, jag tänker inte ens laga någon nyårssupé själv! Maken och jag har nämligen blivit bjudna på "lokal" av dotter och måg, så för första gången någonsin ska vi fira in det nya året på det sättet. Det ska bli spännande! Hur ni än firar ert nyår så hoppas jag att ni får det trevligt, antingen ni tar ut svängarna ordentligt och firar med sprakande fyrverkerier, hummer, ostron och bubblor, eller väntar in det nya året lite mer stillsamt med något enklare därhemma i TV-soffan!

Här följer nu bloggåret 2013 i ord och bild.

Januari inleddes på trevligast möjliga vis med att jag vann ICA-Kvantumhandlarnas recepttävling. Jag bjöd på en pumpa- och sötpotatissoppa som värmer gott i vinterkylan. Till efterrätt är det inte helt fel med en äppelpaj med mandel, kokos och vit choklad. Mums, mums, mums! I januari brukar det finnas glöggslattar kvar. Gör en glöggsmakande fruktkompott vetja! Supergott till ost.


Februari var en snuvig och hostig tillställning, men muntrades upp av en superduperdunderfenomenal hälsosmoothie och ett afrikanskt räkris där rester av kokt ris kom till njutbar användning. Jag fortsatte också med mina pratinlägg och passade på att fundera över kärleken på Alla Hjärtans Dag. Det finns mycket som är förpackat i kärleksförklädnad, men som visar sig vara något helt annat.


I mars inföll påsken, och det hamnade en pepparrotspannacotta med matjesröra på mitt påskbord. Den kan varmt rekommenderas! Lime- och ingefärsbakad lax med nudel- och grönsakspasta smakade inte heller dumt! Brödbak har det blivit varje vecka under hela året. Glutenfritt surdegsformbröd med teffmjöl, durramjöl och inkabär blev det i mars. Du hittar många fler förslag och varianter under fliken Glutenfritt/Matbröd.


Nej, det var inget aprilskämt! Den första april begav jag mig till Italien med mitt italienska "tantgäng". Oj vad mysigt vi hade, och oj vad mycket god mat vi åt. Här får du några glimtar från resan. Lite italiensk smak fick köttbullarna med vitlök och rosmarin. I april var det också releaseparty för Theresia Erneborgs bok "Sött från förr" som dotter Josefin fotograferat. Stolt mamma är bara förnamnet!


Jag talar mig alltid varm för en rejäl frukost, och maj var inget undantag. Den här kanelrostade hälsomyslin bjöd jag på i maj när blåsipporna tittat upp. I maj kom jag också upp i 500.000 besöksklick på bloggen. Det kunde väl vara värt att fira med en lyxig räkmacka. Maj är rabarbertid. En rabarberkaka extra allt med mandel, kokos, Limoncellosjuden rabarber och vit choklad kanske kan fresta? OMG - som alla ungdomar säger nuförtiden! Och jag också!


Juni är festernas månad med alla möjliga tillställningar. Om du bjuder på ostbricka kan jag rekommendera den här päron- och kiwimarmeladen till. Tårta hör också till när det är kalas. Den här med sjuden äggkräm och färska bär kanske kan smaka? Men även juni består av vardagar. Vardagspasta med lax och grönsaker har chans att bli favorit och kan absolut förgylla en alldeles vanlig dag.


I juli blev det lite semester, men jag hann i alla fall med att göra ugnsbakade körsbärstomater, som sedan dess har repriserats ett otal gånger. Sååå goda! Till allt! Jag bjöd också på mandelspånspanerad lax med spenat- och ärtquinoa och en passionerad curd som är en tiopoängare ihop med färska bär i sommartårtorna. Eller bara att klicka på solvarma jordgubbar.


I augusti bjöds semesterglimtar från sommarsemestern i Halland. Det var en härlig och solig vecka med fina upplevelser och god mat tillsammans med vänner. Jag gjorde också äntligen slag i saken och började göra egen kombucha, som jag sedan dess druckit ett glas av dagligen. Augusti är ju också skördetid. Plommondesserten föll både oss vuxna och Lilla I i smaken.


September bjöd på en fantastisk lång-weekend i Warszawa tillsammans med dotter Magdalena. Tyvärr fick jag med mig en elak bacill hem som däckade mig en stor del av hösten. Jag motade så gott det gick med en piggapådigdrink med morot, äpple, ingefära, lime och honung. Mat måste ju även sjuklingar ha, och en italiensk köttfärsröra med pancetta och salsiccia smakade bra trots hosta och täppthet.


I oktober gjorde jag för första gången någonsin trendmaten framför andra - pulled pork. Det har blivit fler gånger sedan dess, i lite olika varianter! Sååå gott! Jag bakade också ett paleoinspirerat nöt- och fröbröd som också har repriserats flera gånger. På måndagar har det bjudits vegorätter. Den här helt veganska höstgrytan med rotfrukter är en klar favorit.


I november skapades några favoriter. De glutenfria morotskolasnitten gillas av alla och är både sega och knapriga på en och samma gång. Dessutom nyttiga! Saffransbutterkakan med hemgjord vaniljfyllning kan få den mest kräsne på fall, och pannacottan med Dolce Latte, vit choklad och pistaschströssel kan göra en smått tårögd av lycka.


Och så var det plötsligt redan december! Mycket julbakande blev det! Lucia firades med saffransmandelkaka med vaniljfyllning. Direktbiljett till mathimlen som min svärson brukar säga! En julig smoothie förgyllde också den mörka vintermorgonen. Mandelmjölk, banan, färska dadlar, rå kakao och juliga kryddor kan muntra upp den mest morgontrötta! Blev det ingen "riktig" mat då? Klart att det blev. En härlig vegopaj med grönkål, brysselkål, blåmögelost och pistaschnötter.


Tusen tack för i år allihop, och för att ni fortsätter att titta in till mig med jämna eller ojämna mellanrum! Fortsätt gärna med det! Ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2014 önskar jag dig, med goda upplevelser av alla de slag! Vi ses om några dagar igen. Ha det gott till dess!


12 kommentarer:

  1. Gott Nytt År! :)

    Vilken härlig matkavalkad. Nu blev jag sugen på att laga mat och att baka!
    Tror att mitt nyårslöfte ska bli att försöka engagera mig lite mer i bloggen. Det är ju kul, men det får inte ta över. Man måste hinna med annat också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant Tina, det finns så mycket man vill hinna med! Låter trevligt med mer bloggande, men bara om du tycker det är kul. Om det blir ett måste blir det ju bara tungt. Ha en härlig nyårskväll och ett riktigt Gott Nytt År!

      Radera
  2. Svar
    1. Detsamma till dig! Vilken härlig kärlekskavalkad du bjuder på idag!

      Radera
  3. Jag är glad att jag har hittat din blogg. Jag gillar dina glutenfria och hälsosamma recept, du inspirerar verkligen. Gott Nytt År och varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dig Katarina! Jag är glad att jag hittat till dig också, du bjuder på så mycket spännande! Ha en underbar kväll och ett härligt nytt och inspirerande 2014! Massor med kramar i retur!

      Radera
  4. Jag vill tacka för 2013 och säga att jag verkligen hoppas att du fortsätter skriva. Jag hittar så mycket goda recept och kloka ord som förgyller vardagen här hos dig. En lägre frekvens kan göra det så mycket roligare om man känner att tiden inte räcker till :) Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Sara! Och dina snälla ord förgyller verkligen min första dag på det här året. Jag tänker fortsätta blogga, men har bestämt mig för ett inlägg varannan dag ungefär. Det känns lagom. Gott Nytt År till dig också!

      Radera
  5. Förstår att det är mycket jobb att lägga ett inlägg om dagen, jag gör mellan 1-3 inlägg i veckan tycker det ligger på lagom nivå för mig att hinna med för att jag ska känna att det blir bra:)
    Önskar dig ett bra blogg år:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju oneklien lite pyssel, även om det är roligt. Just nu käns det lagom med ett inlägg varannan dag, men det kan ju ändra sig. Önskar dig också ett bra år, både med bloggen och livet i övrigt!

      Radera
  6. Vilken sammanfattning! Det är verkligen otroligt att leverera ett nytt recept så gott som varenda dag! Så lite nedtrappning är kanske nödvändigt för att inte tappa gnistan helt! Tack för ett fint bloggår, du är verkligen en stor hjälp och inspiration för många!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Just nu känns det i alla fall riktigt att dra ned lite på takten. Vi får se var det landar.

      Radera