fredag 13 december 2013

Glutenfri saffransmandelkaka med vaniljfyllning



Mycket saffran blir det! Jag älskar saffran och vanilj, och den här tiden på året är det fullt tillåtet, för att inte säga rekommendabelt, att ta ut saffranssvängarna! Idag är det dessutom Lucia och då är det ABSOLUT tillåtet! Förra Lucia började jag min morgon med saffransgröt med blåbär, och det kan jag också varmt rekommendera! Ni vet väl förresten om att saffran i likhet med många andra kryddor är inflammationsdämpande? Ett skäl så gott som något att unna sig den soligt gula kryddan. Och vet ni vad?Kakan är ren och skär njutning! Ni ser på bilderna att den var försvinnande god!

I mitt "förra liv" när jag kunde äta gluten (eller årminstone trodde att jag kunde göra det) gjorde jag emellanåt en mjuk kaka med vaniljfyllning som alltid gjorde succé. Nyligen letade jag upp det receptet i gömmorna eftersom en av döttrarna ville ha kakan på sin födelsedagsbjudning. Succé igen! Jag blev påmind om hur fantastiskt god kakan brukade vara, och bestämde mig för att göra en glutenfri variant. Resultatet har ni här. Supergod i den här tappningen också. Jag la till lite saffran i smeten också för att få en riktigt julig kaka, men det är inte med i originalreceptet. Ett annat förslag är att ha saffran i själva fyllningen som då får koka med smöret och mjölken.

Och eftersom jag har bestämt mig för att inte lägga upp några fler recept som innehåller gluten (sedan jag la till "Glutenfritt för alla" i blogghuvudet) tänker jag inte lägga upp mitt gamla recept. Det får förbli hemligt! Ni får helt enkelt nöja er med det här receptet!

70 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
1 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller mjölkfritt alternativ
2 tsk fiberhusk

3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust råsocker
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
½ kuvert saffran

Fyllning:
100 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
1 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller mjölkfritt alternativ
3 msk äkta vaniljsocker

Glasyr:
½ dl florsocker - gärna kokosflorsocker om du har
1 - 1½ msk pressad apelsin eller citron
hackade, syltade apelsin- eller citronskal

Smält smöret, häll i mjölken, och vispa i husken lite i taget under oavbruten omrörning tills det blir en lös "gröt". Låt svalna och svälla 10 minuter.
Vispa under tiden ägg och råsocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt "huskgröten" och fortsätt vispa tills det blandats väl.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, bakpulver och saffran och vänd ned i smeten. Blanda om försiktigt men väl, och häll i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Grädda kakan nederst i ugnen på 175 grader ca en halvtimme. Kanske lite drygt. Känn med provsticka att kakan stannat i mitten. Lossa formen försiktigt och låt kakan svalna. Klyv den sedan mitt itu.
Till fyllningen kokar du upp smör och mjölk och låter koka någon minut under vispning. Ta från plattan och vispa i vaniljsockret.
Häll vaniljfyllningen - fortfarande varm - jämnt över båda bottnarna och lägg sedan ihop kakan igen. Låt svalna helt, och ställ gärna i kylskåpet en stund.
Rör ihop florsocker och pressad apelsin eller citron och glasera kakan.

GLAD LUCIA önskar jag er alla! Låt vinermörkret lysas upp av Lucias alla hoppfullt tindrande ljus!












6 kommentarer:

  1. Den ser saftig och god ut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vet du, jag tycker nästan den här varianten är godare ön originalet! Kram!

      Radera
  2. Nej nu du Kjersti, nu gör du så mycket gott så jag hinner inte med. Jag vill pröva allt och ändå får jag väl inte strunta i våra egna julklassiker! Den här kakan skriver jag genast in i min receptsamling för bakverk. Din bryssel- och grönkålspaj kommer att stå på julbordet. Har för lite grönt där. Visst är det speciellt det där med minnen av kakor och annat man kunde äta förr? Jag har en äppelkaka som mamma alltid gjorde när vi åt gluten. Den blev som lite sandkake torr och så var den fylld med äppelmos. Den blev gyllenbrun och med vaniljsås: Mmmm... Jag har inte provat än. Kanske för att minnet är så underbart? Men jag ser i din kommentar här att för dig blev den nästan blev bättre än originalet. Skickar dig en kram som tack för att du förser oss med så fina recept! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt om jag kan fresta dig Anne! Du behöver inte hinna allt, det finns förhoppningsvis ett liv efter jul också! Vad glad jag blir över att pajen ska få vara med på ditt julbord, visst är det viktigt att också få med det gröna bland allt annat. Ibland tänker jag att man ska låta minnen förbli minnen, och om man vill göra något liknande tror jag det är viktigt att inte jämföra alltför mycket, då kanske man blir besviken. Min kaka t ex, är långt ifrån originalet, men väldigt god ändå, och står på egna ben. Likadant med matbröd. Det GÅR ju bara inte att få till glutenfritt matbröd likadant som vanligt, men om man bara utgår från det man har framför sig och accepterar det så kan det ju vara hur bra som helst också. Usch det här lät nog ganska surrigt, men jag hoppas du förstår vad jag menar. Kram i retur och ha en riktigt härlig julhelg så småningom .

      Radera
  3. Du frestar mig verkligen! Så gläder du min man också. Jag råkade ha ett blomkålshuvud i kylen när din blomkåls/"korvlåda"-dök upp. Jag tog vad jag hade hemma: Bratwurst och tog av dem skinnet, finhackade dem och följde i övrigt ditt recept. Det gick hem kan jag lova! Han tyckte att jag skulle fortsätta läsa din blogg!
    Och du kan lita på att jag förstår vad du menar. Det är ju dit man måste komma när man lämnar "normalkosten". Inte söka återskapa exakt utan inse att man får nåt nytt och erkänna: inte samma men kanske lika gott ändå. Så är det ju verkligen med pannkakorna tycker jag. Jag önskar dig också en välsignad juletid med dina kära! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att blomkålslådan föll i smaken. Bratwurst låter som ett bra alternativ till salsiccia. Massor med hälsningar till dig och din man!

      Radera