lördag 7 december 2013

Gluten- och mjölkfria russinkakor




Tänk att det blivit vinter plötsligt! Igår när jag skulle ta mig ut på min promenadrunda skulle jag ha behövt visir i snöyran, och idag är marken täckt av vit snö. Vackert! Och tänk, strömmen gick inte heller som befarat, utan jag kunde baka mina kakor som planerat.

I mitt "förra liv" - när jag inte visste att jag var glutenintolerant - gjorde jag alltid små russinkakor till jul. Efter det har jag inte försökt mig på det, men nu ville jag i alla fall pröva att göra en glutenfri variant. De blev riktigt lyckade, för att inte säga naggande goda, så det är klart att jag inte kan undanhålla er receptet.

Kakorna är både glutenfria och helt mjölkfria, men innehåller ägg. De goda russinen köpte jag på nätet, hos WHB Care. De är soltorkade och osvavlade och smakar helt fantastiskt!

2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 - 2 msk ljust råsocker - russinen är söta så det behövs inte så mycket socker
1 tsk bakpulver
80 g russin, lite drygt 1 dl
1 stort ägg + en extra äggula

Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl, socker och bakpulver i matberedaren och kör runt någon sekund bara. Tillsätt russinen och mixa lite till, så de blir finfördelade men inte helt mosiga. Tillsätt ägg och äggula och kör snabbt ihop till en deg. Låt stå och svälla 10 minuter och rulla sedan bollar av degen. Det blir 18 - 20 kakor av den här satsen. Jag tyckte det gick lätt att forma bollar, men om du tycker det känns kletigt kan du smörja in händerna med lite kokosolja så går det lätt.
Lägg på bakpapprad plåt och tryck till med en gaffe, först åt ett håll, sedan åt andra. Gnid in gaffeln med lite kokosolja så fastnar den inte i kakorna.
Grädda kakorna i 180 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter. Passa noga.
Låt kakorna svalna på plåten.











8 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! I Amsterdam har vi ingen snö, idag är det regnigt och grått.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Och här kryper graderna stadigt nedåt. Burr! Men snöigt och vackert är det.

      Radera
  2. Massor av snö här, första snön kom verkligen med besked. Härligt recept du bjuder på också, jag har nästan allt hemma. Kanske ska baka lite imorgon :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar receptet Sara! Kakorna är riktigt goda och har haft en strykande åtgång härhemma. Hoppas dina blir lyckade också, om du testar dem.

      Radera
  3. Det här receptet måste jag testa. Jag som gärna vill ha en kaka till min kopp te ;). Lite nyfiken på att testa med rivet citronskal. Jag är väldigt svag för citronkakor, utan "allt" ;).

    Tack Kjersti för en massa inspiration. Det är väldigt uppskattat även om jag är dålig på att kommentera.

    Trevlig december

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med någon liten kaka till teet. Citronskal i låter väl som en förträfflig idé. Och du gör mig så glad med din kommentar, Beatrice! Det är förstås alltid roligt att få kommentarer, men det viktigaste är ändå att du har glädje av recepten och att jag kan bidra med inspiration. Må så gott och ha en fortsatt härlig december du också!

      Radera
  4. Mmm...gott, gott med sådan små kakor! Det blir nog lite att baka under jullovet för mig, när jag är ledig! :)
    Ha en fin andra advent!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte hjälpas, nog är det gott med en kaka emellanåt. Tur att man kan göra dem lite mindre onyttiga med bra ingredienser. Hoppas du också ska få tid att baka när det lugnat ned sig lite för dig. Ha en bra vecka! Kram!

      Radera