tisdag 10 december 2013

Bountybollar med vit choklad och kokosmousse - favorit på julens gottebord



Idag är det Nobelfest. Är du bjuden? Inte? Nä, inte jag heller. Inte har jag någon gnistrande tiara att plocka fram ur gömmorna heller, så det är väl lika bra. Men jag får väl spotta upp mig och byta ut hemmamysbrallorna mot något mer representabelt och bjuda mig själv och maken på något gott ikväll medan vi beundrar alla pristagare och andra som haft turen att få en invitation. Förra året bjöd jag på en jättegod och krämig kantarellsoppa. Jag har inte bestämt mig än för vad jag ska laga till ikväll, men jag vet i alla fall att jag ska bjuda på de här läckra bountybollarna till kaffet på maten.

Bollarna kommer tveklöst att bli en favorit på julens gottebord - under förutsättning att man tål och gillar kokos förstås. Jag har tidigare gjort en variant av Bountybollar med ricotta i fyllningen, men de här är faktiskt snäppet bättre. Förutom vit choklad, kokosolja och kokosflingor tillsatte jag också kokosmousse, som är ett ganska nytt tillskott i skafferiet, men som redan är favoritförklarad. Den har jag köpt från Råvarubutiken, som för övrigt har en massa spännande produkter.

För ett helt mjölkfritt alternativ väljer du en vit veganchoklad, som finns i flera märken, Bonvita, Organica, Plamil, Moo Free bland andra. På Selected Seven är förresten all choklad helt mjölkfri.
Goodstore brukar också ha ett bra sortiment.

Jag behövde inte ha något extra socker i mina bollar, jag tyckte de var tillräckligt söta ändå. Smaka av och bedöm själv. Du kanske vill tillsätta lite vaniljsocker eller vaniljpulver. Då gör du det!

50 g vit choklad av bra kvalitet - jag använde en italiensk variant men visar bild på en mjölkfri dito
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosmousse - läs mer här
120 g  ekologiska kokosflingor - mina kom från Kung Markatta

100 g mörk choklad av bra kvalitet - minst 70 % - alternativt vit choklad  eller mjölkchoklad
1 msk kallpressad kokosolja, 15 g
ev lite kokosflingor att strössla över

Hacka chokladen fint. Lägg tillsammans med kokosolja och kokosmousse i en rostfri bunke och sätt ned bunken i hett vatten. Rör tills allt smält.
Rör ned kokosflingorna och blanda om väl. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller en kort stund i kylskåpet. Första gången jag skulle göra bollarna glömde jag bort dem i kylskåpet och det blev helt ogörligt att forma bollar. Jag fick nästan använda murbräcka för att få loss "smeten" ur bunken överhuvudtaget, så jag fick smälta om det. Sen hällde jag helt sonika ut det i en form, bredde smält choklad över, och skar i rutor i stället sedan det stelnat på nytt. När jag gjorde om bollarna igår struntade jag i kylskåpet och lät smeten stå i rumstemperatur ungefär 3 timmar. Då var smeten lagom trillvänlig.
Gnid gärna in händerna med lite kokosolja, och forma bollar. Jag fick ut 22 köttbullsstora bollar. Nu är det dags att sätta in dem i kylskåpet däremot. Låt dem bli riktigt stela.
Smält den mörka chokladen med olja och doppa eller pensla bollarna med chokladen. Jag stack ett smalt träspett i toppen, så gick det lätt att doppa bollarna (eftersom jag tubbade maken till att göra det gick det ännu lättare). Ställ eventuellt bollarna i små godisformar. Strössla eventuellt med lite kokosflingor. Om du gör flera olika men liknande varianter av godis kan det vara ett bra sätt att skilja dem åt. Ställ kallt att stelna.

Ha en härlig Nobelfest allihop, hur ni än tänker celebrera den!












12 kommentarer:

  1. Jag måste bara köpa den här kokosmoussen! Sååå gott! :)
    Bountybollar låter och ser smarriga ut!
    Det blir nog lite beställning av choklad också! Länge sen det var jag beställde den! :)
    ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen en goding! Ren och naturlig dessutom, bara pressat kokoskött. Kram!

      Radera
  2. Var gärna med i min julkalender. Kika inom och se om dagens lucka passar dig bra! Välkommen in!

    SvaraRadera
  3. bountybollar är så himla gott! jag brukar göra dem lite närsomhelst på året, orkar inte vänta till julen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Pernilla! Håller fullständigt med om att bountybollar passar precis när som helst. Har precis avnjutit en liten goding!

      Radera
  4. Bounty är nog mitt favoritchokladbit i godishyllan, men jag har ändå aldrig gett mig på att göra egen... Kanske lika bra att låta bli, haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför inte Sara? Det är klart du måste testa att göra egna om det är favoritgodiset. Så enkelt och blir så gott!

      Radera
  5. Mums för bounty! Dina ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  6. Nobelfest blev det på förskolan där fru M jobbar, helt enligt traditionerna och tiaran var på enligt traditionerna även det:) Det valsades, experimenterades och åts trerätters, riktigt kul! Fast här hemma blev det inget firande, även om vi kollade lite på festligheterna på tvn, efterrätten hade vi gärna huggit in på...
    Och bountybollar, det hade vi också gärna huggit in på - mer än en!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken underbar tradition! Det kommer säkert barnen ha som ett härligt barndomsminne - att de minsann varit på Nobelfest. Här slank fler bountybollar ned minsann! Kramar i retur till er båda!

      Radera