lördag 1 juni 2013

Päron- och kiwimarmelad till ostbrickan



Idag är det juni och den första "riktiga" sommardagen. Varje 1 juni tänker jag på Alf Henrikssons fina lilla sommardikt. Så här skrev jag i fjol, och så här året dessförinnan, och jag vill helt enkelt idag den 1 juni upprepa mina önskningar om att du ska få en riktigt fin sommar, bräddfull av det just du allra bäst behöver! För min egen del blir det i mycket en repris av förra sommaren med Värmlandsbesök - i år spelar fantastiska Västanå teater Nils Holgersson - en vecka på västkusten med våra Lulevänner, och några dagar med svägerska och svåger i Torekov. Däremellan hoppas jag få hänga med familjen och glädjas över lilla I:s alla upptäcktsfärder och nyfikna utforskande av världen.

Idag bjuder jag på en god marmelad att njuta av till ostbrickan. Marmelad och marmelad förresten. Sylt, röra, chutney, salsa, kompott. Vete sjutton vad det här ska kallas. Jag tror faktiskt jag avstår från att artbestämma skapelsen, men hursomhelst blev HEN väldigt god! Just kombinationen päron och kiwi tror jag inte jag stött på tidigare, men den visade sig vara en riktigt höjdare.

Jag hade alltså några päron och ett par kiwi i fruktskålen som började se anskrämligt åldriga och skrynkliga ut, så jag insåg att det krävdes snara och  drastiska ingrepp innan de helt skulle gå fruktdöden till mötes. Sagt och gjort. Hopkokta med lite citron, vanilj och socker fick de nytt liv och blev ett njutbart tillbehör till en bit rumsvarm dessertost. Slog på stort och köpte både taleggio och Camembert Supreme. Himmel så gott det var tillsammans! Och självklart går det att göra marmeladen på mer ungdomlig frukt också!

Om du vill kan du smaksätta päron- och kiwimarmeladen ytterligare med lite nystött kardemumma eller med en kanelstång, men jag tyckte marmeladen var god precis som den var.

3 medelstora päron
2 kiwi
1 msk färskpressad citron eller lime + lite av det rivna skalet
½ vaniljstång
1/4 dl ljust muscovadosocker
(ev smaksättning med kardemumma eller kanel)

Skala och tärna päron och kiwi och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronriv och den snittade och urskrapade vaniljstången. Låt småkoka utan lock ca 10 - 12 minuter tills frukten mjuknar och det mesta av vätskan dunstat.
Tillsätt sockret och koka ihop på lite högre värme några minuter under omrörning. Låt svalna och avnjut till god ost. Den här satsen är inte så stor, blir lagom till ungefär 4 - 6 personer, beroende på vad man i övrigt har på ostbrickan.

Idag är sista chansen att vara med i kryddutlottningen, så har du inte anmält dig är det hög tid att göra det nu. I morgon bitti drar jag vinnarna och meddelar resultatet. Även ni som bor utomlands är självklart välkomna att pröva lyckan!

 

4 kommentarer:

  1. Ja sommaren är verkligen här nu kära Kjersti. Det är verkligen så härligt med värme och sol... man kan inte annat än att bli så glad :)

    Den här marmeladen låter riktigt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också så glad att det äntligen är sommar. Livet blir så otroligt mycket lättare att leva! Jag är en riktigs sommarmänniska och lever verkligen upp under sommarmånaderna, blir nästan som en annan människa. Ha en fortsatt fin helg Amy! Kram!

      Radera
  2. Vi hade en fantastisk första sommardag! :) Men idag regnar det...:(
    Vilken spännande smakkombo, päron och kiwi, det låter väldigt gott!
    Ha en fin söndag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är både regn och solsken! Men vi hoppas på många fina och soliga sommardagar, eller hur! Ha en fortsatt härlig söndag i alla fall! Och ja, marmeladen kan rekommenderas. Vi mumsade i oss det allra sista igår kväll.

      Radera