fredag 14 juni 2013

Rabarberdricka med touch av ananas och kanel
Rabarberdricka med ananas? Tycker du att det låter som en märklig kombination? Tja, det kan man ju tycka, men som så mycket här i världen handlar det om tillfälligheter och plötsliga infall. Jag skulle göra rabarberdricka i veckan, och strax dessförinnan hade jag upptäckt en påse torkade ananasringar i skafferiet där bästföredatumet precis hade passerat. Visste inte riktigt vad jag skulle ta mig för med dem, men så kom jag på. "Jag pytsar i dem i drickan tillsammans med rabarbern vetja, det kan inte gå mer än galet". Det blev inte alls galet, det blev jättegott! Äkta vaniljstång och några kanelstänger fick också sätta smak.

Rabarberdrickan är god precis som den är, enbart spädd med vanligt vatten eller bubbelvatten, och några klirrande isbitar därtill, men den blir också en fantastisk och somrig drink med lite torrt vitt, gärna spritsigt vin (självklart går även alkoholfritt vin utmärkt). Frys gärna in den dricka som inte går åt den närmaste veckan. Jag tänker mig att drickan även är god varm en kulen höstkväll.

Mitt vanliga recept på rabarberdricka hittar du här.

1 kg rabarber
100 g torkade ananasringar
1 vaniljstång
3 ganska stora kanelstänger
2½ liter vatten

3 dl ljust rårörssocker

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Den behöver inte skalas, även om den blivit lite grov.
Lägg i en gryta tillsammans med ananasringarna, kanelstängerna och den snittade och urskrapade vaniljstången, och häll på vattnet.
Låt koka upp och koka på medelvärme en halvtimme. Rör om någon gång under tiden.
Häll över i en saftsil och låt drickan självrinna en halvtimme.
Mät drickan och häll tillbaka i den urdiskade kastrullen.
Tillsätt sockret och låt drickan sakta koka upp under omrörning och sedan koka några minuter så allt socker smälter. ta bort ev skum.
Häll antingen upp drickan het på varma torra glasflaskor, eller låt den kallna och frys in.4 kommentarer:

 1. Vilken bra idé att tillsätta ananas. Jag kan tänka mig att det blev riktigt fräscht och gott! Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som sagt ett hugskott, som dock föll väl ut. Samma till dig!

   Radera
 2. Torkade ananasringar var längesen, det som är så gott. Kan tro att ananasen passar väl ihop med rabarbern, sötsyrligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det passade väldigt bra ihop, riktigt fräscht. Har druckit det idag som måltidsdryck. Passar bra om man spär drickan ganska mycket.

   Radera