fredag 7 juni 2013

Lite annorlunda pizza - med ´nduja, färska champinjoner och taleggioFörst en liten efterlysning. Johanna Holmlund Lindfors, du vann tredje pris i min kryddutlottning. Hör av dig med din adress så jag kan skicka ditt paket!

Sist jag var och botaniserade på den italienska matbutiken Martina här i Uppsala fick en ny bekantskap följa med hem. Det var den kalabresisiska salamisåsen ´nduja som förutom tomat, chili och kryddor även innehåller griskött. Röran är pikant och kryddig i smaken och passar bra till pasta, men jag hade lust att testa den på pizza. Det blev supergott! Förutom ´nduja hade jag färska champinjoner,  taleggio i stället för den sedvanliga mozarellan, samt babyspenat och lite olivolja ovanpå alltsammans.

När jag sist gjorde pizza använde jag bara halva degen och stoppade den andra halvan i frysen. Den kom till användning nu. Jag använde min speciella pizzaplåt som jag köpte i Italien, men det går förstås bra med en vanlig långpanna också.

Vill du inte använda köttprodukter kan du givetvis ta din vanliga tomatsås, eller kanske den jag tidigare gett förslag på och som du hittar här, och har du inte glutenbekymmer kan du förstås använda en alldeles vanlig pizzadeg.

½ sats glutenfri pizzadeg

½ burk ´nduja salamisås, ca 160 g
ca 225 - 250 g färska champinjoner
ca 110 g taleggio
torkad, smulad oregano, ca 2 tsk
färsk babyspenat, ca 2/3 av en påse på 65 g - resten stoppade jag i en smoothie dagen därpå
olivolja att ringla över

Om du också använder fryst deg måste du komma ihåg att ta ut och tina den i god tid. Tar några timmar.
Kavla ut degen tunt, tunt på valfri plåt och nyp till en liten kant runtom.
Bred på ´ndujan jämnt över degen. Därefter tunt skivade champinjoner och taleggion i tunna skivor. Strö över oregano och grädda i 225 graders ugnsvärme ca en kvart, eller några minuter till.
Toppa pizzan med spenat och ringla över en riktigt god olivolja.
2 kommentarer:

 1. Det låter jättespännande med den här salamisås! Och den här osten vill jag också prova! Har aldrig ätit den! Hur smakar den? :)
  Ha en toppen kväll!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såsen var faktiskt en riktigt trevlig bekantskap. Det som blev kvar i burken åt vi till pasta med en rejäl driva färskriven parmesan ovanpå. Och osten, ja det är inte alldeles lätt att beskriva smaken. Taleggio är en italiensk ost, och den kan variera ganska mycket i smak beroende på hur lagrad den är. Osten jag använde var ganska mild och krämig. Man brukar säga om taleggio att att smaken påminner om svamp. Jättegod i mitt tycke. Ha en fortsatt fin helg Lana!

   Radera