torsdag 27 juni 2013

Köttfärsgryta med champinjoner, morötter, tomater och kikärtor


Ibland har jag hört föräldrar säga saker i stil med: "Mina barn äter inga grönsaker alls. De vill bara ha korv och potatismos".  Alternativt köttfärssås, pizza, fiskpinnar eller vad det nu kan vara. Jag måste erkänna att jag har svårt att riktigt tro på det där. Jag tror att barn lär sig tycka om det man bjuder dem på, åtminstone så småningom.

Kan ni föreställa er en liten japansk unge som hårdnackat vägrar att äta ris eller sushi, och som bara vill ha falukorv? Eller ett litet eskimåbarn som energiskt skakar på huvudet åt allt annat än Pitepalt? Ett litet vegobarn som nobbar bönor, tofu och morötter och skriker sig blå efter köttbullar? Nej, just det! Barn stoppar i sig det föräldrarna serverar dem och lär sig tycka om det som är speciellt i just den familjen och i den kulturen. Det är ju därför vi har så otroligt många spännande och skiftande matvanor och smakpreferenser på vårt klot.  Sen kan smaken förstås utvecklas och "förfinas" genom hela livet, och vi kan även som vuxna vänja oss vid och lära oss tycka om det som från början känns främmande och märkligt. Jag tyckte t ex inte sushi var någon hit första gången jag smakade, och nu har jag svårt att föreställa mig livet utan de små läckerbitarna. Jag kan drabbas av veritalbelt sushisug!

Sensmoral? Bjud era småbarn på hela paletten av mat som ni själva äter - under förutsättning att de inte är allergiska förstås. Då gäller andra regler. Men för alla andra, försök att redan från början peta in grönsaker och frukt till varje måltid. Att det är nyttigt och hälsobringande är ingen hemlighet precis! För vuxna gäller fortfarande den gamla regeln om minst ½ kilo frukt och grönsaker per dag, för barn något mindre. Här är Livsmedelsverkets generella rekommendationer för olika åldrar.

Idag bjuder jag på en köttfärsgryta som är förstärkt med extra grönsaker. Ett bra sätt att få med nyttigheterna nästan utan att det märks.

500 g köttfärs, gärna Kravkött från nöt
½ gul lök
2 stora vitlöksklyftor
4 - 6 medelstora morötter
1 burk skivade champinjoner - eller ännu hellre färska om du har
10 körsbärstomater eller romanticatomater
1 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 msk chilisås
köttfärskrydda efter behag - eller någon annan kryddblandning
1 liten tetra kokta kikärtor
½ kruka persilja
olivolja till stekning
ev salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök, skala och slanta morötterna, skiva champinjonerna om du använder färska, dela tomaterna och spola av kikärtorna.
Fräs lök, vitlök och champinjoner i olivolja, och tillsätt därefter köttfärsen. Bryn den smulig - som på vanligt sätt när du gör köttfärssås. Tillsätt vatten, tomatpuré och krydda och låt koka ihop 10 minuter under lock.
Tillsätt morötter och tomater och koka ytterligare ca 10 - 15 minuter tills morötterna är mjuka.
Vänd ned hackad persilja och kikärtor och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar eller ev mer kryddblandning.
Vi har ätit grytan vid olika tillfällen med både pasta, rött ris och svart quinoa. Bulgur eller cous-cous är ett annat alternativ för den som tål det.

 

6 kommentarer:

 1. Gott och smidigt med sådan köttfärsgryta! :)
  Håller med att man ska försöka varje dag ge barn varierad mat. Till slut vänjer de sig! :)
  Ha en fin dag!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Visst är det så! Inte konstigt att barnet inte vill äta grönsaker om han aldrig har sett en morot innan. De äter det de känner igen, så det gäller att lära dem äta lite av allt. Helt rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Hur ska man kunna lära sig äta frukt och grönsaker om man aldrig får smaka? Jag tror det är jätteviktigt att "öva upp" smaklökarna och få pröva på så många olika smaker som möjligt medan man är liten - lite i taget naturligtvis - så att man lär sig tycka om många olika maträtter. Och då menar jag förstås nyttig mat med frukt och grönsaker. Jag tror inte det är nödvändigt att lära sig tycka om Coca-Cola, chips eller lösgodis!

   Radera
 3. Så rätt du har i det du skriver, A ser det dagligen på sitt jobb på förskolan hur föräldrarna påverkar barnens mathållning. Förutom en liten kille som var vegetarian (enl föräldrarnas mathållning) men som avskydde allt vad grönsaker hette. Det enda han ville ha var köttbullar (även m han aldrig smakat på det) och han sa ofta att "så fort jag själv får bestämma ska jag äta hamburgare från McDonalds"...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med den lille vegokillen! Han kunde ju egentligen inte veta vad han längtade efter, eftersom han aldrig smakat! Friheten, rätten att bestämma över sig själv, längtan efter att vara som sina kompisar? Hoppas han inte blev besviken när han väl fick smaka på sina efterlängtade hamburgare! Klart det finns undantag, men nog tycker jag att föräldrar har ett ansvar att försöka lära sina barn vettiga matvanor.

   Radera