lördag 15 juni 2013

Italiensk salsicciapanna med spenat, ramslök, mozarella och soltorkade körsbärstomaterEgentligen hade jag tänkt göra en paj av det här, men ändrade mig i sista stund och gjorde en pajdegsfri panna i stället. Gör du en pajbotten och häller i fyllningen blir det förstås mer mättande och räcker till fler, men det avgör du själv. Det här kanske mer kan kallas för en frittata eller ugnsomelett.

Hursomhelst blev det en riktigt god middagsrätt, som även borde passa kolhydratjägare som hand i handske. LCHF så det bara tjongar om det! Minimalt med kolhydrater, om ens någon!

Salsiccia finns av olika slag och märken. Jag valde en färsk variant med 90% kötthalt från ICA:s serie Selection. Eftersom salsiccian redan är kryddad med örter och vitlök är det bäst att ta de lite försiktigt med kryddningen. Jag valde en italiensk kryddblandning från Urtekram den här gången. Och så ramslök förstås!

Ramslök go´vänner, ramslök! Sååååå god med sin milda och fina vitlökssmak. Jag hoppade högt när jag hittade en ask i affären. Och ni som har ramslök växande runt knuten, vet ni om att ni i det närmaste ruvar på en förmögenhet? Kilopriset låg på 550 kronor! Ni som inte hittar färsk ramslök kan krydda med Renée Voltaires örtsalt med ramslök i stället, eller fräsa med en eller två vitlöksklyftor.

1 förpackning rå salsiccia, ca 320 g
ca 170 g färsk spenat
ca 30 g färsk ramslök
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja
1 boll mozarella, 125 g
3 stora ekologiska ägg
1 tsk italiensk kryddblandning från Urtekram
olivolja till stekning

Ta bort skinnet från korvarna och fräs den smulig i olivolja. Lägg i spenaten (sköljd och slungad), ramslöken (sköljd och strimlad), och fräs runt under omrörning tills den säckat ihop.
Lägg alltsammans i en olivoljesmord form, och fördela avrunna tomater över.
Mixa ihop mozarellan med ägg och krydda och häll över.
Grädda i ugnen på 200 grader en halvtimme.
Servera med sallad.


4 kommentarer:

 1. Ramslök vill jag oxå hitta i affären för i mina trakter växer den inte, men har hitintills inte sett den. Ha en bra helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma till dig Milla! Vad jag förstått så växer ramslöken mest i södra Sverige och på Öland och Gotland, men den ska kunna gå att hitta även i Uppland. Det kanske finns några väl förborgade gömställen, men jag har inte hittat dem. Men du kan som sagt krydda med örtsaltet med ramslök, det går också bra.

   Radera
 2. 550 kronor!!! Herrejisses, vi har ju närmast en smärre förmögenhet i frysen ju! Ramslök i någon affär har vi inte hittat här nere, kanske för att det finns att plocka, men när man ser priset så undrar vi lite varför... Kanske vi ställer oss på torget och säljer nästa år, vi lär ju tjäna en krona eller två:)

  Men hur som haver så ska vi prova detta eftersom det låter som något som absolut kan falla oss på läppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, då ruvar ni verkligen på en förmögenhet!! Jag får ta en tripp till Skåne nästa år och plocka på mig en hög, tågbiljetten lär ju betala sig, haha!

   Radera