söndag 2 juni 2013

Chokladbiskvier - kanske lite nyttigare, lika goda



Chokladbiskvi är en perfekt kaka om man vill bjuda på en lite "finare" kaka efter en god middag. Dessutom glutenfri - och för övrigt ofta det enda som kan erbjudas oss glutenintoleranta när vi dristar oss ut på café.

Det finns massor med olika recept på chokladbiskvier, och det här är mitt. Jag har använt kokosblomssocker för att göra biskvierna LITE nyttigare. Men det går säkert bra med vanligt florsocker också.

Det blir 18 biskvier av den här satsen - eller fler eller färre beroende på hur stora du gör dem.

Biskvibottnar:
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosblomsflorsocker, knappt
3 ovispade äggvitor - från stora ekologiska ägg

Kräm:
50 g smör
½ dl kokosblomsflorsocker
1 msk rå kakao
½ tsk vaniljpulver
2 äggulor - spar den tredje gulan till majonnäs, omelett eller något annat
50 g Philadelphiaost original
40 g mörk choklad av god kvalitet, minst 60% kakaohalt

Glasyr: 60 g mörk choklad, minst 60% kakaohalt + 1 tsk kallpressad kokosolja

Blanda ihop mandelmjöl och florsocker och rör ned äggvitorna lite i taget till en klumpfri smet.
Klicka med hjälp av två skedar ut smeten på bakpappersklädd plåt. Jag fick alltså ut 18 "lagom" stora biskvier av smeten. Om du hör till de perfektionistiskt lagda kan du jämna till kakorna lite. Själv föredrar jag det lite ruffa och ojämna, men det är en smaksak.
Grädda i 175 grader, strax nedanför mitten. Jag tog ut mina efter 17 minuter. De ska vara gyllenbruna i färgen. Låt svalna på plåten och lossa sedan bottnarna försiktigt.

Ingredienserna till krämen ska tas fram i god tid så de är rumstempererade.
Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur men inte stelna.
Börja med att röra smöret smidigt med florsockret. Tillsätt kakao och vaniljpulver. Rör ned äggulor och mjukrörd Philadelphia och sist den smälta chokladen.
Rör om till en smidig kräm och ställ in en liten stund i kylskåpet så den stelnar till lite och blir lättare att bre.
Bred på bottnarna, till en toppig form och ställ kallt.
Smält chokladen till glasyren i vattenbad tillsammans med kokosolja, och doppa försiktigt krämsidan på biskvierna i chokladen. Eller pensla på med en bakpensel. Det går faktiskt lättare och blir mindre spill tycker jag.
Ställ kallt att stelna. Låt dem inte stå oövertäckta för länge i kylen. Då mjuknar bottnarna lätt av den fukt som alltid finns i kylen. Förvara gärna biskvierna i frysen och ta fram en kort stund innan de ska ätas. De tinar snabbt, efter en kvart är de ätfärdiga.

Tips: Om du tycker det är "pickligt" att göra små biskvier kan du i stället göra en enda stor biskvitårta och garnera med rostade mandelspån, kanderade blommor, något kul strössel eller vad du nu gillar.











6 kommentarer:

  1. Ser så goda ut. Jag har aldrig själv bakat biskvier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du inte? Då får du ta och göra det, för det är riktiga små go´bitar. Inte särskilt svårt heller. Men du bakar ju så otroligt många andra frestande bakverk Katarina!

      Radera
  2. Biskvier är ju hur goda som helst och då är vi egentligen inga kakråttor precis, snarare godisråttor:) Men det verkar lite pilligt att göra egna, så vi blev absolut imponerade över dessa!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liiiite pilligt är det förvisso, men egentligen inte särskilt svårt. Resultatet är värt det, för de är riktigt goda! Kram!

      Radera
  3. Åh, vad gott! Jag har aldrig bakat biskvier. Borde göra det känns det som :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart du ska baka biskvier Sara! Men inte för att du BORDE utan för att det är kul och blir så gott! Testa så får du se!

      Radera