söndag 5 augusti 2012

Gluten- och laktosfri ostkaka



En av döttrarna, som är laktosintolerant, höll på att fullständigt försmäkta av längtan efter ostkaka. Extra sugen blev hon när det häromsistens bjöds på äkta, småländsk ostkaka här hemma, av gästande vänner från Småland. Varken hon eller jag lyckades uppbringa någon laktosfri ostkaka i affären, så hon undrade lite försynt om jag trodde att jag kunde åstadkomma en åt henne. Kunde ju bara lova att försöka, men försöket föll faktiskt så väl ut, så här får ni andra också receptet. Eftersom jag också smittades och blev sugen blev ostkakan både glutenfri och laktosfri.

Ostkakan smakade helt underbart, fortfarande ljummen, tillsammans med iskall, lättvispad grädde och alldeles nykokt sylt på röda och svarta vinbär. Hur jag gjorde sylten? Ja, ni, den blev till lite på en höft, och jag tänkte inte på att mäta och dokumentera. Jag tog ca 2/3 röda vinbär och 1/3 svarta vinbär, lite vatten, lite syltsocker, och en dutt vaniljsocker på slutet. Väldigt gott blev det hursomhelst!

3 stora ägg
½ dl ljust rårörsocker
500 g laktosfri Keso
2 dl laktosfri grädde
2 dl mandelmjöl
2 bittermandlar
1 dl mandelspån

Vispa ägg och socker lite halvpösigt. Rör ned Keson och grädden.
Riv bittermandlarna fint och blanda med mandelmjölet.
Smula mandelspånen lite halvgrovt med händerna, och blanda i mandelmjölet.
Rör ned i smeten och blanda om väl.
Häll smeten i en väl smord form (jag använde en lite högre pajform) och grädda i 200 graders ugnsvärme ca 35 minuter, tills smeten blivit ljusbrun och precis stannat. Passa noga så ostkakan inte blir övergräddad.








12 kommentarer:

  1. Den uppfyllde alla mina önskningar! Underbar!

    SvaraRadera
  2. Åh, den låter helt ljuvlig ju! Vem säger att man inte kan äta gott när man är allergisk? De skulle behöva ta sig en titt här inne hos dig! :D Vad sugen jag blev på ostkaka nu :) Med hemkokt sylt! Mmmmmmm :)

    SvaraRadera
  3. Underbart god, tack för att du räddade en bit till mig :)

    SvaraRadera
  4. Så skönt att du blev nöjd, Mallis, det var meningen det. Och självklart räddade jag undan en bit till dig, Erika, någon rättvisa måste det vara här i världen!
    Tack, Alexandra! Och du, man behöver inte vara allergisk för att göra den här ostkakan, den är så god och lättgjord att den kan ätas av alla. Men du kanske har något superhemligt småländskt recept i gömmorna? Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Perfekt eftersom jag är laktosintolerant och min sambo är Glutenallergiker =) Match made in heaven!
    Tack för alla fina recept!
    //Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen så förträffligt, Frida! Då hoppas jag att ostkakan faller både dig och din sambo i smaken! Den gjorde i alla fall stor lycka här hemma. Ha det gott båda två!

      Radera
  6. Hej Kersti!

    Gjorde denna idag när min sambo fyller år. Det blev en fullträff. Men sambo tycker inte om tårta men han tycker om ostkaka. Jag hade till och med tårtljus på kakan (inte 44 st utan 3 st)Jag serverade med varm hjortronsylt och grädde. Kunde inte blivit bättre!

    /Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad härligt, Jennie! Massor med grattis till din sambo, jättekul att han blev nöjd! Tusen tack för kommentare! Kram på dig och ha en fortsatt härlig helg!

      Radera
  7. Hej!
    Går det att frysa den?
    mvh Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Therese! Jag har inte testat och känner mig lite tveksam till att frysa den. Äggrätter är ju generellt lite knepiga att frysa, de blir lätt lite vattniga när de tinas. Men du kan ju alltid pröva. Smaken påverkas ju inte, det värsta som kan hända är som sagt att det blir lite vattnigare, men det kan säkert bättras på genom att ljumma den en stund i ugnen. Lycka till!

      Radera
  8. Omg TACK!!! från en både laktos- och glutenintolerant! Ska bli sååå gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt! Hoppas det föll i smaken. Sent svar eftersom jag nästan aldrig är inne på bloggen numera. Kolla gärna på Instagram, där fortsätter jag dela med mig av recept. Ha en fortsatt skön sommar!

      Radera