Även om jag inte är någon hängiven eller trogen LCHF-anhängare (äter både potatis och massor med rotfrukter, bär och frukt som jag personligen tror att de flesta av oss mår bra av), så exprimenterar jag emellanåt med att försöka hitta på bra och nyttiga matbröd med så lite kolhydrater i som möjligt. Jag väjer alltså inte för kolhydrater, men försöker välja och prioritera vilka kolhydrater jag vill satsa på.
Det här försöket föll riktigt väl ut så jag delar gärna med mig av receptet. Och jag tror faktiskt det kan kvala in som ett tvättäkta LCHF-bröd även för er som är strikta. Brödet är förstås glutenfritt, och även mjölkfritt. Om du äter mjölkprodukter är det gott att smaksätta brödet med någon deciliter riven, riktigt lagrad parmesan. Du kan också ta någon örtkrydda som du tycker om, oregano t ex. En färdig kryddblandning som Kunglig sallad från The Spice Tree sätter också piff på det hela
1 dl oskalad mandel
1 dl naturella cashewnötter
1 dl naturella pistaschnötter
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
3/4 dl chiamjöl/pulver - köper jag från Bravara
3 msk malda psylliumskal
1½ msk bakpulver
knappt 1 tsk salt
4 ägg
1/4 dl mandelolja eller kallpressad kokosolja
Ev smaksättning: finriven parmesan, någon örtkrydda - slopa i så fall saltet, annars blir det för mycket
Mixa mandel, nötter, pumpafrön och linfrön till ett fint mjöl i matberedaren. Jag gjorde det i två omgångar för säkerhets skull, så att det skulle få chans att bli riktigt fint.
Lägg "frömjölet" i en skål, och tillsätt chiamjöl, psylliumskal, bakpulver och salt.
Vispa äggen pösiga med mandeloljan, och rör ned i mjölet. Blanda väl, och låt stå 10 minuter att svälla.
Rör om igen, och häll smeten i en liten, väl smord bakform. Jag tog min lilla bakform som rymmer 8 dl.
Grädda nederst i ugnen på 200 graders ugnsvärme ca 30 - 35 minuter.
Låt svalna på galler, väl inlindat i bakdukar.
Skiva gärna brödet när det svalnat helt, och frys in det som inte går åt på dagen. Som allt glutenfritt bröd - och i synnerhet det med bakpulver - så är brödet godast alldeles färskt. Det är gott att rosta också.
Och vet ni vad? Det här är version tre. Det första försöket slutade i ett gott, men väldigt platt bröd. Vi åt upp det innan jag gav mig på version två, som också blev gott men väldigt smuligt. Det smulade jag ihop helt, tryckte ut i en form med löstagbar botten, täckte med en pepparrotssmakande ostkräm, och garnerade till en riktigt härlig "smörgåstårta" (recept kommer i morgon). Skam den som ger sig! Version tre tyckte jag blev riktigt lyckad. Testa du också, och kom ihåg att det mesta är värt en andra chans!
Vilket härligt och hälsosamt bröd!
SvaraRaderaÅh så spännande det här ska jag nog prova redan idag! Och tack för att du även beskriver dina "misslyckande". Känns lite skönt på något vis :-)
SvaraRaderaTack för kommentarerna båda två! Hoppas ni vågar prova och att ni blir nöjda!
SvaraRaderaVisst misslyckas jag ibland, tro inte annat! Det viktiga är att våga pröva igen, och att vända misslyckorna till något positivt. Och det gäller förstås livet i stort. Må så gott båda två!