Jag har vid några tillfällen fått förfrågan på mailen om recept på goda, glutenfria kanelbullar. Tyvärr har ni som efterfrågat det fått vänta länge på ett recept, det är så mycket annat som kommit emellan, men här kommer det i alla fall. Jag tycker själv att de blev riktigt lyckade, och hoppas ni tycker detsamma. De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn. Då blir de som nygjorda igen.
Om du behöver göra bullarna helt mjölkfria tar du mjölkfritt margarin och någon alternativ mjölk. Använder du ex vis risdryck med vaniljsmak får bullarna lite extra god vaniljsmak.
Lycka till med bullbaket och ha en riktigt skön sommarsöndag allihop!
50 g röd jäst
3 dl mjölk - gärna röd om du använder vanlig mjölk
75 g smör
½ - 1 dl ljust rårörssocker
1 krm salt
1 stort ägg
1½ msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
7 + 1 dl Jyttemjöl original - blå påse
Fyllning:
75 g riktigt mjukt och rumsvarmt smör
1½ msk kanel - är det kanelbullar så är det!
1½ msk vaniljsocker
äggula + pärlsocker
Smält smöret och häll i mjölken.
Ljumma till ca 36 grader.
Lös jästen i vätskan.
Tillsätt socker, salt och ägg.
Blanda 7 dl av Jyttemjölet med husk och bakpulver, och blanda i.
Arbeta degen väl i maskin på lågt varvtal, ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 - 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta igenom den väl. Tillsätt ev lite mer mjöl, men så lite som möjligt.
Kavla ut till en stor rektangulär platta, ungefär som en vanlig ugnsplåt. Degen är lättarbetad och låter sig villigt kavlas.
Rör ihop smör, kanel och vaniljsocker till fyllningen, och bred den jämnt över degplattan.
Rulla ihop som en rulltårta, och skär rullen i 20 bitar med vass kniv.
Lägg i bullformar som du ställer på en plåt, täck över med handduk, och låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Pensla med uppvispad äggula - ev utrörd i några droppar vatten eller mjölk - strö över rikligt med pärlsocker, och grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter. Svårt att ange exakt tid, ugnar beter sig så olika, så du får helt enkelt kolla. Bullarna ska ha fått fin färg och kännas lätta.
Låt svalna på galler, övertäckta med handduk.
Man kan ju fundera på om det egentligen finns någon godare doft att känna, än just nybakade kanelbullar? Och sen är det ju väldans gott att äta också!
SvaraRaderaSå sant! Ibland har jag kommit in på en Pressbyrå och det luktar nybakta kanelbullar, då kan jag fullkomligt gå åt av längtan efter att få sätta tänderna i en! Det är något så barnsligt, tryggt med kanelbulledoft! Jag har inte ätit kanelbullar på länge - de glutenferia som finns färdiga har jag inte mycket till övers för - men nu tycker jag att jag har lyckats riktigt bra. Så nu blir det kanelbullar framöver!
Radera