Det är ett riktigt pillergöra att kärna ur körsbär, men det besväret glömmer man snart bort när man får lön för mödan med en sån här härlig kaka! Förresten slapp jag kärna ur körsbären, det erbjöd ena dottern sig att göra. Sånt tackar man inte nej till!
Körsbärskakan är glutenfri, och kan lätt göras helt mjölkfri med mjölkfritt margarin. Jag använde det fina kokosblomssockret från Renée Voltaire i min kaka, men det går också bra med ljust rårörssocker eller ljust muscovadosocker.
Körsbären är av den lite surare sorten, som är jättegoda både i bakverk och till sylt och saft. Du kan förstås göra kakan även med andra bär, t ex krusbär, hallon eller vinbär.
3 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
½ - 3/4 dl kokosblomssocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 finrivna bittermandlar
3 ägg
50 g smält smör/margarin
3/4 liter urkärnade körsbär
Till servering: lättvispad grädde eller grädde blandat med smetana/turkisk yoghurt
Blamda alla torra ingredienser i en skål.
Rör ned lätt uppvispade ägg och smält, något avsvalnat smör.
Häll i en smord form, gärna en lite högre pajform, eller en form med löstagbar kant.
Stick ned körsbären, tätt, tätt.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, ca 20 minuter.
Servera gärna kakan, fortfarande lite ljummen, med lättvispad grädde.
Pudra gärna över lite florsocker strax före servering.
Wow, vilken fin paj! Ser mycket gott ut!
SvaraRaderaTack, Marja! Pröva den gärna. Du kan ju byta ut kokossockret mot sukrin eller stevia om du önskar. Det går lika bra. Ha det bra!
RaderaTack så mycket Kjersti för detta smaskiga recept!
SvaraRaderaBjöd hela familjen på denna kakan och alla tyckte det smaka super! Lätt att slänga ihop också!
( strödde även lite kokosflingor på toppen innan jag grädda den i ugnen vilket gav den extra smak och krisp ) ;D
Tusen tack för din kommentar Linnéa! Jag blir sååå glad över att ni tyckte om kakan. Det betyder mycket för mig att få respons och få veta när någon verkligen prövat recepten, och att det fallit i smaken. Må så gott och välkommen tillbaka!
Radera