Jag använde också mitt ganska nyinköpta durramjöl, tillsammans med mörkt bovetemjöl och rårismjöl.
Det blev ett härligt bröd, som passar perfekt till frukost när man behöver tanka energi inför den kommande dagen!
Stort lycka till med brödbaket, och ha en härlig sommardag!
Det här pytsade jag i mitt bröd den här gången.
50 g färsk jäst
5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja
½ dl mörk råsirap - vanlig mörk sirap går också bra
2 msk nyponpulver - malt av hela nyponet (köper jag på Bravara eller Immun)
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl torkade berberis
1 dl gula russin
8 färska, urkärnade och finskurna dadlar
1 dl grovhackade, naturella pistaschnötter
1 dl oskalad, grovhackad mandel
5 dl mörkt bovetemjöl
3 dl durramjöl
2 dl rårismjöl
2 msk husk/malda psylliumskal
1½ tsk salt
Bilder på en del av ingredienserna hittar du här.
Lös jästen i det ljumma vattnet, och tillsätt olja, sirap, nyponpulver, frön, bär och nötter. Blanda om allt ordentligt.
Grädda brödet längst ned i ugnen på 175 graders ugnsvärme en timme. Vicka försiktigt ur det ur formen och ställ in det i ugnen igen. Fortsätt grädda ytterligare en halvtimme. Låt brödet svalna på galler, väl inlindat i bakdukar. Låt det kallna helt innan du börjar skära i det.
Be någon armstark person att hjälpa dig med att skiva brödet, tunt, tunt och frys in. I alla fall om du är lika klen i armarna som jag! Ta fram och tina det som beräknas gå åt vartefter. Skivorna tinar på nolltid i rumstemperatur. Supergott med smör och en skiva ost!
Jo minsann så såg vi dej i ICA-buffé, tänk vi kom ihåg att kika lite extra efter att du "förvarnat" oss. Så kul, grattis!
SvaraRaderaSå gott med mycket tugg, frukt och bär i brödet, man står ju sej lite längre på dagen.
Tack, snälla Anki och Håkan! Javisst var det kul. Det är ju alltid roligt att vinna, och att få lite erkänsla för det man åstadkommit. Och prischeckarna kom väl till pass till en liten sommarfest.
RaderaBrödet är faktiskt riktigt gott, och har man inte glutenbekymmer kan man ju ta vanligt mjöl och i övrigt följa receptet.
Och i nästa nummer av Buffé är ju ni med, minsann! Då blir det min tur att hålla lite extra utkik. Ha en fortsatt härlig vecka, i Skåne har ni ju riktigt härligt sommarväder.