måndag 13 augusti 2012

KantarellpastaOm man har lyckan att få tag på fina, färska, soligt gula, svenska kantareller - egenplockade eller torgköpta -  så finns det ingen anledning att slå knut på sig själv för att konstra till det med ett krångligt recept. Kantarellsmaken är så fantastiskt god i sig själv att den helst inte ska konkurrera med så många andra ingredienser och kryddor. Så tycker i alla fall jag. Därför får den här veckan vegetariska recept bli en lättgjord och enkel - men väldigt god - kantarellpasta.

Du vet väl förresten om att kantareller är en av våra bästa källor till D-vitamin, eller solvitamin som det också kallas eftersom vi människor har förmågan att omvandla solljuset till D-vitamin när det träffar huden. Även äggula innehåller massor med D-vitamin, så slår du kantarellröran på en omelett blir det en riktig D-vitaminboost. Kan kanske behövas en solsnål sommar som denna!

4 portioner valfri pasta - jag tog fusilli av brunt ris
1 stor påse babyspenjat, 200 g

500 - 550 g färska kantareller
1 ganska stor vitlöksklyfta
en rejäl klick smör - eller ev mjölkfritt margarin
2½ dl grädde - eller mjölkfritt gräddalternativ
1½ msk kantarellfond
vitpeppar från kvarn

nyriven, smakrik ost ex vis Västerbotten, Prästost eller lagrad parmesan

Borsta och ansa kantarellerna. Undvik helst att skölja dem, om man gör det riskerar man att en del smak försvinner. Grovhacka dem.
Skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp smör i en stekpanna/traktörpanna, och fräs kantarellerna och vitlöken under omrörning. Fräs på medelvärme tills all vätska kokat bort.
Tillsätt då ytterligare en rejäl klick smör, och fräs runt.
Tillsätt grädde och fond, och koka några minuter till en krämig röra.
Smaka av med nymald vitpeppar från kvarn och ev lite salt eller mer fond.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Några sekunder innan pastan beräknas vara klar vänder du ned spenaten i pastavattnet.
Häll av pastan, låt den bara ånga av, och lägg upp i djupa tallrikar med kantarellröran.
En driva nyriven ost på toppen är inte helt fel!
Smaklig vegetarisk måndag!

4 kommentarer:

 1. Jag har lyckan att ha hur mycket kantareller i kylen som helst! Läste det där om d-vitamin igår vilket gjorde mig glad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Marja, vilken lyckans ost du är! Blir riktigt avis, för jag älskar kantareller, men får vackert köpa mina. Varken min knackiga rygg eller justerade axel klarar av att gå och "krumma" och leta efter de små dyrgriparna där nere på marken. Passa på och njut av läckerheterna, för de är som sagt både goda och nyttiga!

   Radera
 2. Det blev kantarellpasta för mig ikväll med, innan jag ens hann kolla in på din blogg och få inspirationen :) Men min blev inte veggo, hade i korv också :) Din variant får jag prova nästa gång, lät gott! Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl tankeöverföring då! Din blev säkert jättegod också! Kantareller passar ihop med nästan allt.

   Radera