torsdag 2 augusti 2012

Glutenfria bananmuffins med durramjöl


När jag upptäckte ett stenmalet fullkornsmjöl av durra från Friends of Adam i butikshyllan var jag naturligtvis bara tvungen att testa det, även om jag nästan fick dåndimpen när jag tittade på prislappen. 110 kronor för en 700-gramspåse!

Durra är världens femte största sädesslag, men till skillnad mot de andra fyra i topp helt glutenfritt. Det tackar vi för! Här kan du få lite mer fakta om vad durra är.

Man får äta varje tugga av mina bananmuffins med andakt! För bananmuffins var det jag premiärbakade av mitt durramjöl. Bananerna hade antagit ett sorgligt bedagat utseende, men fick definitivt nytt liv, för muffinsen blev riktigt, riktigt goda. Jag förstärkte banansmaken med lite extra bananpulver, men det är inte nödvändigt. Muffinsen blir väldigt goda ändå.

3 ägg
1 dl ljust muscovadosocker eller rårörsocker
2 medelstora och väl mogna bananer
saft av ½ lime
75 g smält smör eller mjölkfritt margarin
1½ dl durramjöl
1½ dl rårismjöl
1 msk fiberhusk
½ msk vaniljsocker
½ msk bakpulver
1 msk bananpulver - om du har, annars går det bra utan också

Strössel: chiafrön eller vallmofrön - jag tog chiafrön

Mosa bananerna med limesaften.
Vispa ägg och socker pösigt och fluffigt. Rör ned bananmoset och det smälta smöret.
Blanda ihop durramjölet och rårismjölet med husk, vaniljsocker, bakpulver och ev bananpulver, och rör ned i ägg/bananpöset. Blanda om väl.
Fördela smeten i en väl smord muffinsplåt med plats för 12 muffins.
Strössla över chiafrön eller vallmofrön.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, ca 20 minuter. Känn för säkerhets skull efter med en provsticka att muffinsen är torra i mitten. Lossa muffinsen försiktigt, och låt dem gärna svalna över ett galler.10 kommentarer:

 1. Hej!
  Intressant med Durra. Enligt hemsidan så ska brödet jäsa bättre med lite Durra i. Ska du baka något matbröd på Durra så att man får ett utlåtande? Det är just jäsningen jag tycker är svår när jag bakar glutenfritt.

  /Jennie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis ett formbröd med durra inne i ugnen. Det verkade jäsa bra, men egentligen inte mer än mina andra lite grövre, glutenfria formbröd. Jag återkommer med recept om det utfaller till belåtenhet.

   Radera
 2. Svar
  1. Inte dumma alls! Hade ju en strykande åtgång!

   Radera
 3. Hej!

  Såg på Friends of Adams hemsida att de gjort hamburgebröd och korvbörd på durramjöl. Det står vad de innehåller men förstås inte hur mycket av vad. Är det något du kan lista ut. Det skulle vara suveränt med gott bröd till hamburgare. Nu äter jag utan eftersom jag inte tycker om det glutenfria man köper och har bara recept på sådant med glutenfritt vetestärkelse och det mår jag dåligt av.

  SvaraRadera
 4. Glömde skriva mitt namn...Jennie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen, Jennie! Hamburgerbröd hör till mina projekt som jag ännu inte hunnit få til något bra recept på. Det ligger på min "attgöralista". Kan meddela att formbrödet som jag gjorde igår inte blev superlyckat, det blev ganska degigt fast jag gräddade det hur länge som helst! Mina andra bröd är mycket bättre. Men jag ska göra ett nytt försök! Återkommer. Ha en bra dag! Här är det regntunga skyar och ganska ruggigt.

   Radera
 5. Spännande!!!

  /Jennie

  SvaraRadera
 6. Vilken matfest jag fått uppleva under veckorna i Kallesta, saknar det redan efter bara en dag... så räkna med att jag kommer tillbaka snart :) Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör ju vad jag kan för att locka hem dig!!!

   Radera