fredag 24 augusti 2012

"Äggakaka" på LCHF-vis med Oliv- och Fetaost Keso samt kantarell- och baconfräs



Hej igen på er! Efter ett två dagars behövlig bloggvila tar jag förnyad sats. Så mycket hammock blev det inte eftersom det har regnat, men soffan är inte heller så pjåkig! Promenader har det blivit i alla fall mellan skurarna, och det bästa av allt! Häng med lilla I, som nu är 9 månader och ett riktigt solskensgull som väger upp alla regnskurar i världen! Nu siktar jag på 700 nya inlägg! Eller vad säger ni? Ni hänger väl med hoppas jag?!

Idag bjuds det "äggakaka" här på bloggen. Inspirerad av det lyckade försöket med min laktos- och glutenfria ostkaka häromsistens, fick jag för mig att göra en äggakaka med smaksatt Keso. Den går förstås inte att göra laktosfri i just den här tappningen, men vill du göra en liknande laktosfri föreslår jag att du tar laktosfri Keso, och själv smaksätter med hackade oliver, kanske någon örtblandning, och någon smakrik, lagrad ost. Och du som är vegetarian hoppar bara över baconet till fräset och kör bara kantareller, eller gör ett annat fräs med ex vis purjo och champinjoner.

Tänk att bara några få ingredienser kan bli så gott! Överkrydda inte, för både Keson och kantarellerna är så smakrika i sig själva. Och kära LCHF-are, varsågoda ni också! Minimalt med kolhydrater.
En skön inledning på helgen önskas ni alla!

2 burkar smaksatt Keso med oliver och fetaost, 500 g sammanlagt
3 stora ägg
2 dl grädde
några varv med svartpepparkvarnen

400 - 500 g färska kantareller
1 paket kalkonbacon - eller vanlig bacon
en klick smör
ev något varv med saltkvarnen
timjan

Låt Keson rinna av några minuter i en sil. Det kan annars lätt bli lite för vattnigt.
Vispa ihop ägg och grädde, och rör ned Keson. Dra några varv med svartpepparkvarnen.
Häll smeten i en liten smord, rund eller fyrkantig form.
Grädda äggakakan i 200 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, ca 30 - 35 minuter tills smeten stannat och ytan är gyllenbrun. Ta ut och låt "stanna till" 5 minuter.
Under tiden äggakakan är i ugnen rensar du kantarellerna och grovhackar dem. Tärna också baconent.
Lägg kantarellerna i kall panna utan något fett, och sätt på värmen. Låt steka/koka i sin egen vätska tills all vätska dunstat och det känns torrt.
Lägg då i en klick smör och baconet, och fräs runt under omrörning några minuter tills allt fått fin färg.
Krydda med torkad, smulad timjan. Smaka av om det behövs något salt eller kanske lite peppar.
Servera äggakakan med kantarell- och baconfräset och sallad.







2 kommentarer:

  1. Vad gott det lät! Och klart vi hänger med i 700 inlägg till, minst :) Puss puss

    SvaraRadera