Kräftor, kräftor, kräftor! Jag älskar kräftor! Det ligger något djupt tillfredsställande i att få kasta all finess, polityr och gott bordsskick åt sidan, och i stället få hänge sig åt ett ohämmat, sörplande, smackande, slafsande och kastande av ursugna kräftskal och urpillade klor åt höger och vänster! Nej, jag skojar bara, kräftskalen lägger jag i en prydlig hög på sidan av tallriken. Det finns gränser även för mig, även om jag misstänker att det finns någon liten kvarglömd, övervintrad grottmänniska djupt någonstans inom mig!
MEN, det finns ju faktiskt människor som inte förstått vitsen med de här kräftorgierna. Som sakta, försiktigt och FINT försöker forcera kräftklorna, och som medan vi andra kastar oss över vår tjugonde kräfta bara kan räkna till sin andra. För er go´vänner har jag i stället skapat den här goda kräft- och potatissalladen! Garanterat sörpelfri. På sin höjd lite smackande. Och det är fullt tillåtet att skruda sig i hakklapp, en strut på huvudet, och att brista ut i allsång! Jag lovar! Rostat bröd och någon god ost är också absolut tillåtet!
1 kg kokt, kall, färsk potatis
2 knippen sparris à 200 g
12 romanticatomater
250 - 300 g avrunna kräftstjärtar med dillsmak - drygt ½ stor burk
1 stor knippa dill + gärna några dillkronor
1½ dl turkisk yoghurt
1½ dl äkta majonnäs
2 - 3 tsk riven pepparrot
salt, svartpeppar
Försök få tag på små, jämnstora potatisar, och koka dem i rejält saltat vatten med mycket dill.
Låt potatisen svalna helt, gärna i kylskåp några timmar. Dela i mindre bitar om de är stora.
Bryt av det nedersta hårda på sparrisen, och dela i mindre bitar. Förväll några minuter i lättsaltat vatten, och kyl sedan i riktigt kallt vatten, gärna med isbitar i.
Dela tomaterna. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Klipp eller hacka dillen fint.
Blanda ihop ingrediensena.
Rör ihop majonnäs, yoghurt och pepparrot, och smaka av med salt och peppar från kvarn.
Rör försiktigt ned i salladen och blanda om väl.
Garnera med dillkronor.
Heja vad gott! Nu gillar jag ju verkligen precis som du att sörpla, skala och smacka kräftor, men denna salladen får nog bli lite god kvällsmat i alla fall:-)
SvaraRaderaMen du Annika, det ena utesluter inte det andra! Sörpel och smack ena dagen, och kräftsallad och fint bordsskick den andra.
RaderaBättre kan det ju inte bli!
Så sant så:-) Bara mer av det goda!
RaderaEn riktigt härlig sommarsallad var det, jättegott! Ska definitivt prövas här hemma också! Söt är du också :) Puss
SvaraRaderaTack raring, det var roligt att du gillade salladen! Klart att du ska pröva att göra den, hur enkelt som helst ju!
Radera