tisdag 9 oktober 2012

Det blev pannkaka av pannkakan!



Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag hade tänkt göra fina crepes, och fylla dem med lite överbliven köttgryta till middag, men icke!! Hur jag än försökte så gick det inte att vända pannkakorna utan att de föll isär som ett bättre stjärnfall. Det blev pannkaka av pannkakan om man säger så!

Vi var hungriga både maken och jag, och ingen potatis hade vi inne. Eftersom det strilregnade kändes det inte särskilt lockande att klafsa ut i landet och gräva upp några heller. Maken undrade lite stillsamt varför jag inte kan hålla mig till det som jag vet fungerar, i stället för att exprimentera hela tiden. Vad svarar man på sånt? Utan experimentvilliga knäppgökar skulle världen inte utvecklas och gå framåt!

Så idag blir det inget recept. Jag ska skona er från mitt pannkaksdito. I stället tänkte jag påminna om det jag sagt tidigare. Det är inte kört! Allt förtjänar en andra chans.

Jag strödde ut pannkaksbitarna på tallriken, kamouflerade den värsta förödelsen med köttgrytan, och klickade lite smetana över alltihop. Voilà! Mischmasch à la Kjersti!

Men i morgon blir det ett alldeles kollossalt superkanonlyckat recept som motvikt. Blåbärsmoussetårta! Välkommen på kalas då för att fira mina två år som matbloggare!

måndag 8 oktober 2012

Veckans vegetariska - falafel i glutenfria pitabröd



Du har väl laddat ner appen Mathantverk, som tipsar om gårdsbutiker, delikatessbutiker och butiker som säljer närodlade produkter, varhelst du drar fram i riket? Tack vare den hittade jag en liten pärla till butik här i Uppsala som gått mig alldeles förbi, trots att den funnits i 3 år! Noll koll med andra ord, men jag skyller på att jag bor på vischan och inte så ofta är just i de trakterna. Karins skafferi heter butiken, som ligger i Luthagen. Där samsas härligt färskt, surdegsbakat bröd från Fabian Flink - för den som tål det - och bröd från Friends of Adam för oss som inte gör det, goda ostar och yoghurt från Eskesta gårdsmejeri, kycklingprodukter från Ockelbo Kyckling, hemgjord konfekt, härliga oljor, balsamvinäger, marmelader, inläggningar m m. Jag rekommenderar verkligen ett besök hos Karin för dig som är intresserad av mat och livets goda!




Bl a fick den här falafelmixen från EwaLie följa med hem.. Falafel är ju inte särskilt svårt att göra själv, men jag var nyfiken att testa. Rekommenderas om man har bråttom och snabbt vill svänga ihop en vegetarisk måltid. Så det här får faktiskt bli den här veckans Köttfrimåndagrecept. Mixen innehåller bara kikärtsmjöl, havssalt, kummin, persilja, vitlökspulver, koriander och vitpeppar. Inga konstigheter alls med andra ord. Följ anvisningarna på förpackningen bara, så enkelt att precis alla klarar det! Mixen räcker till 10 portioner, men jag tog bara en del eftersom det bara var maken och jag vid middagsbordet den här gången. Resten spar jag till annat tillfälle. Servera med sallad och tomatsås i pitabröd, eller på annat sätt om du föredrar det.






söndag 7 oktober 2012

Smakrik, kanel- och kakaokryddad höstgryta på högrev




Ni kanske börjar tro att jag framlever mitt liv bara ätandes kött och bakverk? Jag inser att man nästan kan tro det när man tittar på bloggen den sista tiden. Fel, fel, fel! Jag fortsätter att äta fisk flera gånger i veckan, vegetariskt ganska ofta, och kött bara någon gång då och då, men det har blivit gamla favoriter i repris, eller med så få justeringar att jag inte tyckt det vara så mycket att blogga om. Så det kan inte hjälpas, det får bli en kötträtt igen. Hösten är mustiga köttgrytors glansperiod, och det har det blivit några stycken av på sistone.

Den här härlig höstgryta t ex, smakar mums till kokt potatis, polenta eller något smakrikt rotsaksmos. Grytan tar förvisso lång tid att göra, men sköter sig själv på spisen, där den står och småputtrar och sprider hemtrevliga ångor och ljuvliga dofter omkring sig. Har du möjlighet, så gör grytan en dag innan den ska ätas. Den blir ännu godare dagen efter! Och nästan ännu godare dag tre!

1,2 kg högrev - mitt kom från Lövsta Kött
250 g rimmat fläsk
2 medelstora, gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater + ½ burk vatten
25 g soltorkade tomater - obs torra, inte inlagda i olja
2 stora röda paprikor
1 liten, mild chilifrukt
1 dl tomatpuré
3/4 dl mörk oxfond
2 kanelstänger
1 - 2 lagerblad
1 msk rå kakao - eller åtminstone riktigt mörk och fyllig dito
(en skvätt portvin)
smör/olja/ghi till stekning - jag använde en blandning av rapsolja och ghi

Putsa och skär köttet i stora tärningar, ta bort svålen på fläsket och skär även det i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur paprika och chili och skär i strimlor. Strimla även de soltorkade tomaterna.
Bryn kött och fläsk i omgångar, och lägg över i en större gryta.
Fräs löken glansig, men inte brynt. Lägg över i grytan.
Häll på tomatkross + vatten, de strimlade tomaterna, paprikan och chilin, samt tomatpuré, fond, kanelstänger och lagerblad. Låt koka upp, och småputtra under lock ca 2 timmar.
Vispa ned kakaon. Har du en skvätt portvin hemma, så skvimpa ned  några matskedar, om inte struntar du i det. Låt puttra ytterligare en halvtimme. Det gör inget om du glömmer den på spisen ytterligare en halvimme.
Köttet ska bli så mört att det nästan trillar isär. Smaka av och krydda på mer om du tycker det känns för mesigt.
Servera antingen med bara kokta grönsaker, kokt, pressad potatis, sallad och någon chutney, polenta, eller med ett smakrikt potatis- och pumpamos. Det gör du genom att koka skalad potatis och pumpa, 50/50 ungefär, i vatten med lite buljongpulver, stöta eller pressa den, och vispa den fluffig med en klick matfett och lite grädde av något slag. Lingon eller tranbär är gott till.
Krydda moset efter behag.




lördag 6 oktober 2012

Gräddig grönkålspanna med skinka och ägg - lättlagad lunch på LCHF-vis



Det här är en lättsam och lättlagad lunchrätt som passar alla som äter enligt LCHF, och förresten alla andra också som försöker dra ned på kolhydrater utan att låsa sig vid en enda kosthållning. Vi åt grönkålspannan förra helgen, och den föll även maken i smaken. Men han ville ha potatis till, och det fick han förstås så gärna. Den egenodlade smakar förstås extra gott.

Grönkål är - precis som all sorts kål - supernyttig, och innehåller massor med vitaminer och mineraler. Jag älskar grönkål i alla former och hade tänkt mig att skörda egen, frodig och grönskande kål, men icke! Det blev ingenting av de mödosamt planterade fröna. Vi tror att harar och rådjur har mumsat i sig nyttigheterna. Hoppas de blir pigga! Jag fick köpa min grönkål i stället, och det gjorde jag på Bondens marknad.


1 stånd grönkål, ca 75 g färdigansad vikt
2 dl grädde - ev av alternativ sort
lite örtsalt - jag använde Renée Voltaires örtsalt med ramslök, som är en favorit just nu
ca 50 g riven, smakrik ost
2 stora, ekologiska ägg
ca 100 g rökt skinka
5 romanticatomater eller körsbärstomater
lite svatpeppar från kvarn

Ansa grönkålen och skär bort den grövsta biten av stammen. Grovstrimla.
Koka upp grädde med lite valfritt örtsalt, och lägg ned kålen.
Låt puttra på svag värme under lock ca 5 minuter, så den mjukar.
Ta bort locket, och låt puttra ihop så det blir krämigt, någon minut.
Strö över osten, och knäck försiktigt ned äggen.
Lägg på skinka och halverade, lätt urkramade tomater.
Lägg på lock igen, och låt stå på svag värme tills osten smälter och äggen stannat så mycket som du önskar.
Min panna stod nog på nästan 10 minuter, för jag vill ha äggen fasta.
Servera med sallad.






fredag 5 oktober 2012

Glutenfri helgpizza med sparris, champinjoner, prosciutto och röd mangold



Egengjord pizza hör till livets höjdpunkter - i alla fall om den är så god som den här. Den glutenfria degen är jag riktigt nöjd med, den var läthanterlig och lättkavlad, och botten blev sådär riktigt tunn och knaprig som jag vill ha den.

Scamorza är en italiensk ost (finns även i en rökt variant), som liknar mozarella, men som är lite fastare i konsistensen. Den köpte jag i den italienska butiken Martina här i Uppsala. Den kan bytas mot vanlig mozarella, som är lättare att få tag på. Jag vet att det finns mjölkfri "mozarella", bl a på Goodstore i Sockholm, men jag har aldrig testat den själv. Den kanske kan vara ett alternativ om du inte tål eller vill äta mjölkprodukter. Äter du inte kött är det bara att hoppa över prosciutton.

Observera att jag bara använde halva satsen pizzadeg, och frös in den andra. Om du vill göra två plåtar måste du dubbla satsen med fyllning.

Mina pizzatallrikar är gigantiska, så det blev varsin rejäl portion, även om det inte riktigt framgår av bilderna. Och nej, bilden är inte rättvis mot pizzan. Ibland önskar jag att jag kunde trixa och photoshoppa med bilderna, men det överstiger både min och datorns förmåga. Ni får tro mig på mitt ord att det var gott!
Ha en härlig fredag, och en fin inledning på helgen!

50 g färsk jäst
4 dl knappt ljummet vatten, ca 35 grader
½ dl jungfruolivolja
1 tsk ljus agavesirap
4 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
2 msk husk/malda psylliumskal
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 1 dl rårismjöl till utbakning

1 burk krossade tomater - helst Mutti eller Delizie
lite flingsalt
oregano, timjan
125 g scamorza eller mozarella
200 g sparris - helst färsk
125 g färska champinjoner
1 påse röd mangold
70 g prosciutto
några matskedar pumpafrön
några matskedar fin jungfruolivolja

Smula jästen och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja och agavesirap.
Blanda mjölsorterna med husk, salt och bakpulver, och tillsätt det. Arbeta degen ca 10 minuter i matberedaren, täck över och låt jäsa en timme. Ta upp degen på bakbordet, och arbeta igenom den med lite mer rårismjöl.
Dela degen i två delar. Frys ev in den ena delen.
Häll upp tomatkrosset i en sil, och låt rinna av. Spar förslagsvis tomatjuicen till en soppa eller "smoothie".
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen, och förväll den i saltat vatten. Låt rinna av.
Ansa och skiva champinjonerna.
Kavla ut degen direkt på bakpapper till en tunn botten, som täcker en ugnsplåt.
Bred ut det avrunna tomatkrosset, och krydda med lite flingsalt och örtkrydda.
Skiva scamorzan och fördela den. Fördela också sparris och champinjoner.
Grädda pizzan, ett snäpp under mitten, i ca 210 graders ugnsvärme. Jag tog ut min pizza efter 18 minuter, då hade osten smält och botten kändes gräddad.
Ta undan lite av mangolden, och mixa med olivolja.
Fördela resten av mangolden och prosciutton över pizzan. Strö över pumpakärnor, och ringla över mangoldoljan.
Supersupergott, med något passande att dricka därtill.







torsdag 4 oktober 2012

Djungelsmoothie med banan, ananas och mango



Idag är det ju kanelbullens dag, men kanelbullar bjöd jag på redan igår, så idag blir det smoothie här på bloggen.

Lilla I är en riktig liten djungeltjej, som brås på sin mormor! Båda älskar vi banan och mango! Hon äter mango nästan dagligen, och skiner som självaste solen över ekvatorn, så fort hon hör ordet. Att favoritboken sen handlar om den lilla lejonungen, som hälsar på hos alla sina små djungekompisar värmer förstås mormorshjärtat! (Vem tror ni har köpt den?) När jag var lika gammal som lilla I - 11 månader närmare bestämt - hade jag redan bott nästan halva mitt liv på den lilla missionsstationen strax söder om ekvatorn, och jag hade säkert fått smaka både på banan och mango. Jag tror att lilla I kommer att uppskatta den här smoothien så småningom. Både maken och jag gjorde det i alla fall, även om han är nedgrävd i den uppländska bondeleran, inte bara till fotknölarna utan ända upp till lårbenshalsarna, och så långt från djungel-Jim som man bara kan tänka sig!

Smoothien passar bra till frukost, brunch eller mellanmål. Eller varför inte som en efterrättssmoothie!
2 stora glas eller 4 mindre efterrättsportioner blir det av den här satsen.

1 liten Kravbanan, ca 75 g
1 tjock skiva skalad ananas med mittstocken bortskuren, ca 100 g
½ skalad, stor mango, ca 100 g
3 dl valfri mjölk - jag använde färsk sojamjölk från Alpro
2 msk kallpressad mandelolja
1 msk torkade linfrögroddar eller krossade linfrön
2 krm äkta vaniljpulver
2 krm malen kanel
2 krm nystött kardemumma

Skär frukten i mindre bitar, och mixa med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser, och mixa smoothien slät och skummig.


onsdag 3 oktober 2012

Maffig, snurrig, jättekanelbulle



Det har väl knappast undgått någon att det är kanelbullens dag i morgon. Det har trumpetats ut på alla möjliga sätt, i olika medier. I morgon kommer kanelbulleångorna svepa tätt kring våra huvuden, var i landet vi än befinner oss, och den varma kaneldoften kommer förhoppningsvis att förgylla oktobermörkret. Jaja, jag får väl inte vara sämre jag, jag får väl också bjuda på en kanelbulle. Och inte vilken kanelbulle som helst, utan en riktigt maffig, snurrig jätteskapelse som räcker till många. Och idag gör jag faktiskt ett undagtag och bjuder på en alldeles vanlig, inte glutenintolerantvänlig bulle.

Bullen kreerade jag på den tiden jag inte visste om min intolerans, och bjöd mina arbetskamrater på, och den föll i smaken. Den finns också med i Påtår, en av Kyrkkaffeseriens kokböcker, men jag har modifierat receptet lite ytterligare sedan dess.

Och vi som är glutenintoleranta kan förstås göra en liknande jättebulle på glutenfri deg. Ett recept hittar du här. Mjölk och smör kan givetvis bytas mot mjölkfria alternativ.

75 g smör
3 dl gammaldags mjölk
50 g röd jäst
3/4 dl ljust rårörsocker
1 msk äkta vaniljsocker
1 ägg
5 dl Manitoba Cream - ett extra bakvänligt och proteinrikt vetemjöl
3 dl vanligt vetemjöl, eller ännu hellre dinkelmjöl, + 1 - 2 dl till utbakning

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1½ msk vaniljsocker
1 msk mald kanel
1 kanelstång - inte för stor

Pensling:
1 - 2 äggulor, ev utrörda med lite mjölk
ca 15 g hackad mandel
ca 15 g hackade, naturella pistaschnötter
½ dl pärlsocker


Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en bunke, och rör ut den i lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, socker, vaniljsocker och ägg, samt 8 dl av mjölet till att börja med. Arbeta degen, helst i maskin, tills den blir smidig och släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl.
Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, och arbeta den smidig.
Kavla ut till en stor tunn rektangel. Krossa den hela kanelstången fint i mortel. Rör smör, vaniljsocker, kanel och kanelkross smidigt, och bred ut smeten jämnt över hela rektangeln.
Rulla ihop som en rulltårta, och klyv sedan rullen längs med, med riktigt vass och mjölad kniv.
Rulla ihop till en jättekanelbulle på plåt täckt med bakplåtspapper. Börja från mitten, och med snittytorna inåt, först den ena halvan, och sedan den andra (tryck ihop skarven ordentligt).
Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Pensla med uppvispade äggulor och strö över pärlsocker blandat med mandel/nöthack.
Grädda i drygt 200 grader ca 20 - 25 minuter till fin färg. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn.
Låt svalna på galler under bakduk.












tisdag 2 oktober 2012

Testat - ett färdigt glutenfritt knäckebröd och ett halvfärdigt mixdito

Senast jag var och handlade, snavade jag över ett nytt glutenfritt knäckebröd, ett linfröknäcke från Semper. Jag brukar ju inte så ofta köpa färdigt knäcke, men tänkte att jag ville testa det här. Positivt är att det inte är bakat på vetestärkelse (som så många andra glutenfria, färdiga brödsorter och brödmixer), utan på majs och potatisstärkelse. Positivt var också att alla brödskivor faktiskt var hela när jag öppnade förpackningen. Det tror jag faktiskt är första gången! Annars brukar alltid några skivor i förpackningen vara kraschade. Smaken är också helt OK, och brödet är knaprigt och knäckigt. Negativt? Tja, att det faktiskt innehåller en hel del "onödiga" tillsatser, i alla fall ur näringssynpunkt. Brödet förvarar jag i min fina knäckebrödsburk, som jag köpte på Mamsell K, som också har webbutik.




Den halvfärdiga varianten handlar om ett knäckebrödsmix från EwaLie som bl a gör olika glutenfria brödmixer och mysli. Det har jag bara gott att säga om. Ingredienslistan är föredömligt befriad från konstigheter, mixen innehåller bara rårisflingor, boveteflingor, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor, och smaken är jättegod. Enkelt att göra också, bara att tillsätta vatten och lite olja, breda ut på 2 plåtar och grädda. Enklare kan det knappast bli. Något negativt med det här brödet? Tja, det skulle i så fall vara att man måste ha lite framförhållning och planera sitt bak. Smeten ska nämligen stå och svälla 8 timmar eller över natten i kylskåp. Enligt förpackningen ska brödet gräddas 15 minuter i 200 grader. Jag gräddade båda plåtarna samtidigt i varmluft på 175 grader. Tyckte att det behövdes lite längre tid. Drygt 20 minuter fick mitt knäcke stå + att jag lät det stå kvar på eftervärme. Supergott!




Vill du göra en alldeles egen variant på ett riktigt grovt, mustigt, glutenfritt knäckebröd hittar du recept här. Föredrar du en mer "kexig" variant har du ett bra recept här.

måndag 1 oktober 2012

Världsvegetariska dagen - jag bjuder på Majssoppa på färsk majs, med curry och kokosmjölk



Nu har vi verkligen kommit in i sopperioden! Första oktoberr redan! Personligen tycker jag i alla fall knappast att det finns något godare än en mustig, varm och härlig soppa att tina upp kropp och själ med den här tiden på året. Det blir soppa flera gånger i veckan hemma hos oss.

Den här soppan tycker jag du ska passa på att göra nu när det finns fin, färsk majs att köpa på torget eller i affären. Soppan är soligt guldgul, smakrik och allmänt trösterik. Jag får dessutom lite mysiga barndomsvibbar av den, eftersom vi odlade egen majs på missionsstationen i Kongo där jag växte upp, och där vi ofta åt majs i olika former. Och det är ju inte helt fel!

Förresten så tycker jag att majs fått ett oförtjänt dåligt rykte som näringsfattig och stärkelserik bukfylla. Det är det inte alls! Jag utnämner mig härmed till majsens Jeanne d´Arc! Majs innehåller en hel del viktiga mineraler och vitaminer, bl a fosfor, järn, kalcium och magnesium. Så värst kolhydratrik är den inte heller, om man jämför med andra sädesslag (ja, det räknas som sädesslag och tillhör gräsväxterna), runt 20% jämfört med vete, havre och råg som ligger runt 60 - 70%. Och inte minst, majs håller liv i stora delar av jordens befolkning. En daglig skål majsgröt kan vara skillnaden mellan liv och död! Så nog tycker jag att du gott kan äta majs med gott samvete - om du inte är väldigt strikt LCHF-are förstås, då får du väl välja någon annan soppa.

Gå gärna in på Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas om du är intresserad av att få veta näringsinnehållet på olika livsmedel.

Jag gjorde en veganvariant av soppan med kokosmjölk, men den kan också göras med motsvarande mängd vanlig matgrädde (eller någon alternativ grädde av havre, soja eller ris), och soppan får då lite annorlunda smak. Du bestämmer själv hettan på soppan genom att tillsätta mer curry efter smak.

Idag är det förstås Köttfri måndag i vanlig ordning, men det är inte vilken köttfri måndag som helst. Nej, det är också Världsvegetariska dagen! Nog hänger du väl på?

2 stora majskolvar - ca 325 g avskrapade majskorn
1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk kallpressad kokosolja
½ - 1 msk curry - gärna Mango Curry från Santa Maria
1 burk krämig kokosmjölk, 400 ml
1 burk vatten
2 vegetariska buljongtärningar
saft från ½ pressad lime
ev 1 tsk röd currypasta
ev ytterligare någon deciliter vatten

"Klä av" majskolvarna, och "flå av" majskornen med en vass kniv.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Hetta upp kokosoljan tillsammans med curry, och fräs lök/vitlök under omrörning någon minut.
Lägg över i en större gryta/kastrull, tillsammans med majskornen, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar.
Låt småkoka under lock tills majskornen känns mjuka, ca 8 - 10 minuter.
Mixa soppan så slät som det går - hoppas du har en bra mixer - men helt slät blir den nog inte.
Smaka av soppan med limesaft och currypasta efter behag. Späd ev med mer vatten om du tycker soppan känns för tjock. Servera soppan med ett gott, grovt bröd.