måndag 3 oktober 2016

Glutenfria proteinpannkakor med "kanelbulletopping"I morgon är det ju kanelbullens dag gott folk! I år har jag dock inte förfärdigat några kanelbullar, för vi är inte så stora bullkonsumenter här i huset. Pannkakor är vi däremot storkonsumenter av så i stället har jag gjort extra proteinrika pannkakor med en kanelsmakande topping. Glutenfria förstås och även mjölkfria i den här tappningen. Som vätska använde jag nämligen den härliga kokosmjölken från Yoconut, men du kan ta vilken mjölk du önskar, alldeles vanlig eller av alternativ sort. Jag har även testat att göra pannkakorna med gräddmjölk, som är en nyhet från Arla. De blev också väldigt goda.

3/4 dl ljust bovetemjöl
2 msk risproteinpulver - går säkert bra med annat proteinpulver också
1 tsk husk
1 - 2 krm nystött kardemumma
några korn salt
3 stora ägg
2½ - 3 dl kokosmjölk

kokosolja till stekning

kokossmör
kanelpulver
äkta vaniljsocker

Blanda ihop mjöl, proteinpulver, husk, salt och kardemumma och vispa i den mindre mängden mjölk lite i taget till en slät och klumpfri smet.
Vispa ned äggen ett i taget. Späd med resterande mjölk om smeten verkar alltför tjock.
Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur minst en halvtimme och stek sedan små pannkakor i rikligt med kokosolja på medelvärme. Jag tog ca ½ dl smet till varje lagg och fick ut 12 pannkakor av crèpesstorlek.

Till topping till 4 - 6 pannkakor låter du 2 msk kokossmör mjukna i varmt vattenbad så att det blir rörbart. Rör ned 1 tsk kanel och ½ - 1 tsk äkta vaniljsocker och blanda till en slät röra. Ringla över de varma pannkakorna.

Du kan också göra en vanlig florsockerglasyr och smaksätta med kanel och lite extra vaniljsocker om du inte har kokossmör hemma.

Köttfria är pannkakorna definitivt, så de får duga som Köttfrimåndagsrecept. Vill du göra glutenfria kanelbullar så finns några recept här, här och här.

Ha en bra måndag och en fin höstvecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar