söndag 9 oktober 2016

Glutenfri tomatpaj med getost/fårost, mozarella, parmesan och rosmarin



Den här ljuvliga glutenfria tomatpajen måste ni bara prova! Det är snudd på en order! Kombinationen av söta och samtidigt lite syrliga tomater, den salta osten och rosmarin är oslagbar. Du kan äta pajen som ensam vegetarisk rätt med någon sallad, eller med lufttorkad skinka eller andra charkuterier som sällskap.

Tomaterna jag använde i pajen är egenodlade och minst sagt personliga i utformningen. Alla går de under beteckningen körsbärstomater, men somliga är - trots att de är mogna - så små att de nog borde kallas lingontomater i stället. Färgen skiftar också. Väldigt goda är de allihop hursomhelst. Tja, det är väl som med oss människor. Vi varierar också både i storlek, färg och format även om vi alla går under beteckningen människa!

Du kan använda vilket sorts pajskal du vill till pajen, men mitt blev förstås glutenfritt och den här gången med en blandning av bovetemjöl och rårismjöl.

Det här behöver du för att göra pajen:

400 - 500 g små tomater + kvarnsalt + 1 tsk råsocker

1½ dl ljust bovetemjöl
1½ dl rårismjöl
2 tsk husk
110 g smör
1 ägg
1/4 dl iskallt vatten

50 g lagrad ost i tunna skivor - jag hade Prästost

1 boll mozarella, 125 g
50 g fetaost eller fårost - 1/3-dels förpackning
50 g grovriven parmesan
2 stora ägg

de torkade tomaterna
100 g fetaost - 2/3-delsförpackning
några kvistar rosmarin - repade och hackade

lite äppelsirap, plommonsirap eller flytande honung + färska rosmarinkvistar

Börja med tomaterna. Dela dem och lägg på en bakpapprad ugnsplåt. Kvarna över salt och strö över socker. Låt tomaterna bli halvtorkade i en timme på 150 graders varmluft och med ugnsluckan en aning på glänt. Har du inte varmluft så höj värmen lite. Tomaterna får inte bli alltför torra utan ska vara lite halvmjuka fortfarande. Om du inte torkar tomaterna riskerar du att pajen kan bli lite för "plaskig". Smaken kommer också fram bättre när du torkar dem.

Mixa ihop ingredienserna till pajskalet till en boll och låt den vila 10 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en lätt smord, vid pajform och nagga botten. Ställ in i kylen en timme.

Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme, och fodra det genast med tunna ostskivor. Det är mitt stående trick för att pajskalet inte ska "sogga till sig" av fyllningen.

Mixa ihop mozarella, parmesan, fetaost/fårost och ägg och bred ut i pajskalet. Fördela tomaterna tätt, tätt, tätt och strö över repad, finhackad rosmarin. Smula över resterandefetaost/fårost.
Fortsätt grädda pajen en halvtimme i 200 graders ugnsvärme.

Låt den svalna några minuter och stadga till sig innan du ringlar lite äppelsirap, plommonsirap eller flytande honung över. Servera med valfria tillbehör.

Enjoy! Ha en underbar och välsignad söndag alla!


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar