onsdag 5 oktober 2016

Chokladig glutenfri kaka med karamelltopping



Den här kakan kanske inte riktigt platsar som kladdkaka, men något ditåt i alla fall. Hursomhelst är den VÄLDIGT god och med potential att förgylla vilket kalas eller begivenhet som helst.

Själva kakan är ganska enkel och utan krusiduller, och görs smidigt och enkelt i en kastrull. Det som gör susen är toppingen av hackad choklad med salt karamell. En klick grädde och kanske några bär till och njutningen är total!!

Om du är laktoskänslig så tar du laktosfritt smör och toppar med någon laktosfri choklad, exempelvis någon av de här.

125 g smör
1 dl kokossocker eller rårörssocker, ca 60 g - Kung Markatta
1 msk rå kakao
½ tsk vaniljpulver
3 stora ägg - sammanlagd vikt 198 g
1 dl kokosmjöl, ca 50 g - den här gången från Reco Market
3 krm bakpulver
100 g choklad med salt caramell - från Lindt eller Vivani

Smält smöret, bryn det lite lätt och rör genast i kokossocker.
Rör flitigt så det blir som en kolaaktig smet.
Rör i kakao och vaniljpulver och blanda väl. Låt svalna.
Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje så att smeten blandas väl och fettet inte flyter ut.
Blanda kokosmjöl och bakpulver och rör ned i smeten.
Blanda väl och häll i en lite mindre smord form med löstagbar kant, 18 cm i diameter. Jag fäste även ett bakpapper i botten för säkerhets skull.
Hacka chokladen grovt och strössla över.
Grädda i 180 grader nästan längst ned i ugnen i 15 - 18 minuter, beroende på form. Använder du en lite vidare form än min kan du säkert minska gräddningstiden något. Känn med provsticka!Övergrädda inte! Hellre lite för kladdig än tvärtom.
Låt kakan svalna helt innan du lossar den ur formen. Eventuellt kan du behöva skära försiktigt med en kniv runt kanten.
Servera med en klick lättvispad grädde och gärna valfria bär.

Om du förvarar kakan i kylen så kom ihåg att ta ut den i rumstemperatur en god stund innan servering så kommer smakerna fram bättre.












2 kommentarer:

  1. Vad god den ser ut. Jag önskar dig en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Katarina! Detsamma till dig! Kram!

      Radera