lördag 1 oktober 2016

Krämig blomkålssoppa med touch av Indien och Västerbottenost, och med knaprigt strössel av bacon eller prosciutto - glutenfri och även laktosfri vid behovRedan oktober gott folk! Hösten är här. Ruggiga höstdagar behöver varma soppor, och känner jag mina höstar rätt så kommer det att bli många värmande soppor framöver. Fast jag ska väl inte klaga när september hittills för det mesta har visat sig från sin allra bästa sida. Den här krämiga blomkålssoppan är ett exempel på en soppa som absolut kan förgylla en råkall höstdag. Den har repriserats flera gånger redan och blir alltid lika god. Sväljvänlig är den också, nu när höstens första förkylning drabbat mig!

Soppan har fått lite extra skjuts av lantbuljongpulver med indisk smak samt med smakrik Västerbottenost.

Soppan är glutenfri, och blir lätt laktosfri med laktosfri grädde. Osten är ju redan laktosfri liksom all långlagrad ost.

Det fina ekologiska blomkålshuvudet skulle enligt prisetiketten väga 800 g, men visade sig vara betydligt tyngre. När jag tagit bort rotstocken och en del av de omslutande gröna bladen vägde det fortfarande nästan ett kilo.

Soppan räcker till ganska många, och ännu fler om det serveras någon form av matiga mackor - kanske gratinerade - till. Vill du ha soppan vegetarisk tar du grönsaksbuljong i stället för kycklingbuljong och hoppar över baconet. Lite fräst svamp eller purjo är i så fall ett alternativ.

1 stort blomkålshuvud - ca 1000 g
3 stora vitlöksklyftor
1 - 1,2 liter vatten
2 tärningar kycklingbuljong eller grönsaksbuljong - Kung Markatta
1 - 1½ msk lantbuljongpulver Bombay - beroende på hur mycket sting du vill ha
2 dl valfri grädde
100 g Västerbottenost - grovriven
(salt och vitpeppar från kvarn)

bacon, kalkonbacon, prosciutto eller annat "fräs" efter smak

Ansa blomkålshuvudet och skär bort den grova mittstocken. Om de omgivande gröna bladen är fina kan du ta med dem i soppan. Bryt huvudet i buketter.
Skala och dela vitlöken.
Koka upp vatten - den mindre mängden till att börja med - med buljongtärningar och buljongpulver och lägg i blomkål och vitlök.
Koka mjukt under lock, ca 8 minuter.
Rör ned ost och grädde och mixa soppan helt slät och jämn. Späd eventuellt med lite mer vatten om det verkar för tjockt.
Smaka av med salt, vitpeppar eller mer buljongpulver till god smak och värm soppan försiktigt.

Stek baconet eller prosciutton knaprigt, antingen i stekpanna eller i ugn, och strössla över soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar