fredag 5 oktober 2012

Glutenfri helgpizza med sparris, champinjoner, prosciutto och röd mangold



Egengjord pizza hör till livets höjdpunkter - i alla fall om den är så god som den här. Den glutenfria degen är jag riktigt nöjd med, den var läthanterlig och lättkavlad, och botten blev sådär riktigt tunn och knaprig som jag vill ha den.

Scamorza är en italiensk ost (finns även i en rökt variant), som liknar mozarella, men som är lite fastare i konsistensen. Den köpte jag i den italienska butiken Martina här i Uppsala. Den kan bytas mot vanlig mozarella, som är lättare att få tag på. Jag vet att det finns mjölkfri "mozarella", bl a på Goodstore i Sockholm, men jag har aldrig testat den själv. Den kanske kan vara ett alternativ om du inte tål eller vill äta mjölkprodukter. Äter du inte kött är det bara att hoppa över prosciutton.

Observera att jag bara använde halva satsen pizzadeg, och frös in den andra. Om du vill göra två plåtar måste du dubbla satsen med fyllning.

Mina pizzatallrikar är gigantiska, så det blev varsin rejäl portion, även om det inte riktigt framgår av bilderna. Och nej, bilden är inte rättvis mot pizzan. Ibland önskar jag att jag kunde trixa och photoshoppa med bilderna, men det överstiger både min och datorns förmåga. Ni får tro mig på mitt ord att det var gott!
Ha en härlig fredag, och en fin inledning på helgen!

50 g färsk jäst
4 dl knappt ljummet vatten, ca 35 grader
½ dl jungfruolivolja
1 tsk ljus agavesirap
4 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
2 msk husk/malda psylliumskal
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 1 dl rårismjöl till utbakning

1 burk krossade tomater - helst Mutti eller Delizie
lite flingsalt
oregano, timjan
125 g scamorza eller mozarella
200 g sparris - helst färsk
125 g färska champinjoner
1 påse röd mangold
70 g prosciutto
några matskedar pumpafrön
några matskedar fin jungfruolivolja

Smula jästen och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja och agavesirap.
Blanda mjölsorterna med husk, salt och bakpulver, och tillsätt det. Arbeta degen ca 10 minuter i matberedaren, täck över och låt jäsa en timme. Ta upp degen på bakbordet, och arbeta igenom den med lite mer rårismjöl.
Dela degen i två delar. Frys ev in den ena delen.
Häll upp tomatkrosset i en sil, och låt rinna av. Spar förslagsvis tomatjuicen till en soppa eller "smoothie".
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen, och förväll den i saltat vatten. Låt rinna av.
Ansa och skiva champinjonerna.
Kavla ut degen direkt på bakpapper till en tunn botten, som täcker en ugnsplåt.
Bred ut det avrunna tomatkrosset, och krydda med lite flingsalt och örtkrydda.
Skiva scamorzan och fördela den. Fördela också sparris och champinjoner.
Grädda pizzan, ett snäpp under mitten, i ca 210 graders ugnsvärme. Jag tog ut min pizza efter 18 minuter, då hade osten smält och botten kändes gräddad.
Ta undan lite av mangolden, och mixa med olivolja.
Fördela resten av mangolden och prosciutton över pizzan. Strö över pumpakärnor, och ringla över mangoldoljan.
Supersupergott, med något passande att dricka därtill.







4 kommentarer:

  1. Men perfekt!! Jag som längtade efter pizza till vår "mysfredag". Tack! Som så många gånger förr :-),dina recept är bara såå underbara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så kul, Maria, och tusen tack för dina fina ord! Då hoppas jag bara att pizzan blir riktigt lyckad, och att ni får en härlig mysfredag!

      Radera
  2. Mmm...vad gott! Vad spännande med sparris på pizza! Det var längesen vi gjorde pizza... Tack tack för påminnelsen! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Lana!! Sparris på pizza är jättegott, det har jag gjort flera gånger.

      Radera