söndag 15 november 2015

Glutenfri mandelkaka med havtorn och färskost



Det här är en efterrättskaka av det ljuvligare slaget, och en fantastisk avslutning på en god middag. Den kreerades för några veckor sedan när jag dels hade lite mandelmassa kvar från tidigare tårtbakeri, dels hade en del färska havtorn över efter att ha självplockat och kokat havtornssylt.

Den lilla hinten av fetaost ger en spännande brytning till kakan, men kan hoppas över om du inte gillar den smaken. Ingen av mina gäster kunde dock klura ut att jag haft feta i kakan, så jag tycker inte du ska vara rädd att pröva. Använd en bra mandelmassa med hög kvalitet. Jag använde Odense, som i mitt tycke är den bästa.

75 g mandelmassa
1 ägg - 55 g
70 g mandelmjöl - ca 2 dl

100 g mandelmassa
2 ägg - 57 + 59 g
100 g naturell cream cheese
30 g fetaost
½ msk vaniljsocker

250 g färska eller knappt tinade frysta havtorn - ca 4 dl
1 msk flytande honung
½ dl mandelspån

Kör mandelmassan smulig i matberedaren, och tillsätt ägget. Kör till en slät smet. Tillsätt mandelmjöl och kör vidare tills det blandats.
Bred ut den lösa smeten i en väl smord pajform med lite högre kant.
Fortsätt med fyllningen, och kör på nytt mandelmassa till smul, innan du tillsätter övriga ingredienser och kör till en slät smet. Bred ut smten över botten.
Eftersom jag hade annat i ugnen ställde jag in hela formen på vänt i kylen en timme, och det tror jag faktiskt kan vara bra, även om det inte är nödvändigt.
Sätt ugnen på 175 - 180 grader.
Strö havtorn över kakan och fördela mandelspån över. Ringla tilll slut honung över.
Grädda kakan 30 - 40 minuter tills smeten precis stannat i mitten.
Servera kakan med lättvispad grädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass. Den är allra godast fortfarande lite ljummen, då kommer smakerna bättre till sin rätt. Om du gör den i förväg föreslår jag att du ljummar på den en aning.

Vaddå mycket vaniljsås?? Älskar man vaniljsås så gör man. Basta! Och vet ni vad?? Idag firar jag mig själv med den här kakan. Jag är så glad och tacksam över att jag har fått hänga med ännu ett år, och tänker fira ordentligt. Livet är en gåva, och i vår familj är vi noga med att fira VARJE födelsedag, även de ojämna! En fin och välsignad söndag önskar jag er alla!

PS Kakan går naturligtvis att göra med andra bär också. DS














2 kommentarer:

  1. Fetaost med mandelmassa, detta måste jag prova! Älskar både fetaost och mandelmassa. . . du är för klurig med dina recept:-)

    Varma kramar med en önskan om lite extra glans, glitter och lycka denna dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för grattishälsningen Åsa! Hade en jättefin dag och festade på smörgåstårta med familjen. Låter som att det är en kaka för dig! Pröva den! Hoppas du inte blir besviken. Kram i retur!

      Radera