fredag 27 november 2015

Glutenfritt näringsmaxat formbröd med bovete, pistaschnötter och körsbär



Det senaste brödet som lämnade ugnen i den Casterydska bakstugan blev ett riktigt härligt och mustigt powerbröd, som jag definitivt tror platsar på topptiolistan över nyttiga bröd. Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, och fullproppat med vitaminer, mineraler, fettsyror och andra nyttigheter. Ett riktigt hälsobröd med andra ord.

Jaja, jag vet att ingredienslistan är lång, men det kan inte hjälpas. I gengäld får du i dig massor med finfin näring i en endaste brödskiva. Brödet är dessutom väldigt lättbakat, och du kan byta ut ingredienserna utifrån vad ditt skafferi innehåller. Här får du lite fler tips när det gäller glutenfribakning.

5 dl riktigt kallt vatten - så kallt du kan få i kranen
50 g färsk jäst
2 msk kokosolja
1 msk yaconsirap - kan bytas mot honung, dadelsirap eller mörk agavesirap
1 dl skalade hampafrön
½ dl hela linfrön
½ dl linfrökross
1 dl naturella pistaschnötter, 55 g - grovt hackade
1 dl torkade körsbär, 50 g
1 dl bovetegryn/flingor
5 dl bovetemjöl
1 msk husk
2 msk nyponpulver - av hela nyponet, inte bara skalet
1 tsk salt

Lös jästen i det kalla vattnet, och vispa i olja och yaconsirap.
Tillsätt därefter ingredienserna i tur och ordning tills du kommer till mjölet.
Blanda mjöl, husk, nyponpulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal.
Arbeta degen riktigt väl i 10 minuter. Den blir VÄLDIGT kladdig, och det är helt i sin ordning.
Klicka upp degen i en väl smord form på 1,8 - 2 liter, och dunka formen några gånger på hårt underlag så det inte bildas luftfickor. Jämna till ytan med lite olja på fingrarna.
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
Sätt in i ugnen på 225 grader och grädda en kvart.
Sänk värmen till 175 och grädda ytterligare en timme och en kvart.
Ta försiktigt brödet ur formen, stäng av ugnen och låt stå på eftervärmen tills ugnen svalnat.
Linda in i bakdukar och låt brödet svalna på galler.
Skiva tunt när det svalnat helt och frys in.

Brödet blir också gott att rosta lätt. Mums med lite smör och några skivor god ost på!

Ha en fin fredag och en bra inledning på första adventshelgen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar