fredag 20 november 2015

Matallergikortet - en suverän hjälp när man ska ut och resaIdag tänkte jag kort och gott tipsa er om Matallergikortet, som är en oumbärlig hjälp för alla oss som är intoleranta och allergiska mot det ena och det andra. Det är en tjänst som är helt gratis för alla som är medlemmar i Astma- och Allergiförbundet. Det tycker jag för övrigt att alla som är allergiska ska bli. Dels stödjer man allergiforskning och bidrar till förbättrade levnadsvillkor för allergiker, dels får man själv som medlem åtta nummer per år av den mycket informativa och bra tidningen Allergia.

Förutom ditt eget namn och namn och telefon till närmaste anhörig kan du lista alla de olika allergier och intoleranser du har på ett och samma kort, och du kan också lägga till egna alternativ om du inte tål något av alla de livsmedel som redan finns uppräknade att välja mellan. Har du skapat ett kort och sparat det kan du sedan lätt och smidigt översätta till flera språk när du ska ge dig ut på äventyr i olika delar av världen.

Kortet går att översätta till 30 olika språk, och gör det lite tryggare att ge sig ut och resa. Jag är hyfsat bra på engelska, men har ändå gjort ett kort inför en kommande Londonresa. Om olyckan skulle vara framme och jag inte är talbar kan det vara bra att ha det där kortet i plånboken.

Även Celiakiförbundet har en liknande tjänst med översättningskort, men bara för gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein. Är man bara intolerant/allergisk mot något av dessa livsmedel räcker det ju, men jag tycker Matallergikortet är många snäpp bättre eftersom man där har allt samlat på ett enda kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar