tisdag 3 november 2015

Smakrik chutney med zucchini, äpplen, lök och russin och med rolig kryddning



För några veckor sedan gjorde jag en rolig chutney, som nu stått och mognat i kylen och är redo för att användas. Den är inte så upphetsande i färgen, men riktigt god till allt möjligt, både kötträtter och vegetariskt. En riktig höjdare till köttfärsbiffar, fläskkött eller kyckling.

I stället för Kunglig Salladskrydda (en av mina absoluta favoritkryddblandningar) kan du ta någon annan kryddblandning som du gillar. Tänker mig att även någon curryvariant kan funka. I stället för min äppelcidervinäger som är lite extra, kan du ta alldeles vanlig äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger, och har du inte gröna russin i gömmorna så går det alldeles utmärkt med vanliga. Så här gjorde i alla fall jag min goda chutney:

600 g urkärnade och eventuellt skalade äpplen - gärna olika sorter
400 g zucchini - även krokiga går bra, det är ingen skönhetstävling eller EU-koll
145 g gul lök - 2 medelstora eller 3 små
2 stora vitlöksklyftor
1 dl ljust rårörssocker - 60 g
2 msk Cane Syrup eller dadelsirap - ca 40 g
1 msk vaniljsocker i bas av rörsocker - 10 g
1 dl gröna russin - 50 g
1 dl mörka russin - 70 g - vägde tydligen mer än sina ljusare släktingar
2 msk Kunglig Salladskrydda
½ tsk salt
1 1/4 dl äppelcidervinäger - ca 120 g - min var som synes en lyxvariant, men vanlig går bra

Skär zucchini och urkärnade äpplen i bitar. Om skalet är fint på äpplena så kan du ha det kvar.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Blanda allt i en rymlig kastrull och låt koka upp försiktigt.
Låt sedan koka med locket lite på glänt 50 - 60 minuter.
Rör om någon gång emellanåt och se till att det inte fastnar i botten.
Tillsätt i så fall lite mer vätska.
Häll upp chutneyn på rena steriliserade burkar och förslut genast. Ställ burkarna upp och ned så bildas ett vacuum som gör att chutneyn blir mer hållbar.
Förvara chutneyn i kyl, och låt gärna mogna en vecka innan du provsmakar.











Du bara måste prova det här. Känner du för att testa ett lite annorlunda recept på chutney hittar du en spännande morots- och sötpotatischutney här. Ett annat chutneyrecept med äpplen, mango och ingefära hittar du här. Båda är goda till det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar