onsdag 11 november 2015

Dagens frukost - glutenfri hirsflingegröt med linfrön och katrinplommonGröt, gröt, gröt! Finns det något godare än det såna där mörka, kalla och ruggiga mornar när vinden viner och det piper och knarrar överallt i varenda vrå i huset? Såna mornar känner i alla fall inte jag för att starta dagen med en kall smoothie eller kylslagen yoghurt.

Gröt går dessutom att variera i all oändlighet med olika gryn, flingor, pulver, frukt och bär. Den här gången fick det bli en mjuk och len glutenfri hirsflingegröt med katrinplommon som tillbehör. Flingorna jag använde kommer från Recomarket och är väldigt finfördelade. Det blev nästan mannagrynsgrötskänsla över det hela. Jag kokade också gröten med hälften mjölk för att få ännu mer av den känslan. Vilken mjölk du använder är helt upp till dig. För en portion:

4 msk hirsflingor
½ msk linfrökross
1 dl vatten

1 dl valfri mjölk
en knivsudd salt

5 - 6 urkärnade katrinplommon
lite flytande honung

Vispa ihop flingor, kross och vatten, i en liten kastrull, täck över med lock och låt stå över natt.
Lägg också plommonen i vatten så det täcker i en skål, och låt stå över natt.

På morgonen vispar du ned mjölk och salt och kokar upp gröten. Låt koka på svag värme under lock ungefär 5 minuter.
Servera genast med de avrunna plommonen, lite flytande honung och mjölk. Drick gärna upp katrinplommonvattnet som en liten "morgonshot". Efter den frukosten behöver du inte grubbla så mycket över "Charmen med tarmen". Den klarar sig utmärkt på egen hand, jag lovar!

Här ligger frosten som ett tjockt vitt täcke på gräsmattan, men solen skiner, så jag hoppas det blir en fin dag. Ha det gott alla!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar