tisdag 25 februari 2014

Ugnsstekt kalkonfilé med räk- och mangoldsquinoa



Idag får du ett förslag på hur du kan förvandla rester av quinoa till en riktigt läcker måltid. Få ingredienser och inte ett dugg krångligt, men däremot jättegott. Vi festade på den här rätten en kväll för någon vecka sedan, maken och jag.

Att äta räkor eller inte är verkligen en knepig fråga i dessa tider när företrädare för olika synpunkter debatterar - stundom ganska hetsigt -  på TV och i press. Det är sannerligen inte lätt att veta vilket ben man ska stödja sig på. Det viktiga är väl att försöka välja RÄTT sorts räkor. Mina låg redan i frysen, helt ovetandes om vilket rabalder de givit upphov till, så jag använde faktiskt dem.

300 - 350 g kalkonfilé
vitlökspeppar + lite salt
olja/smör till stekning

Börja med kalkonfilén som tar en bra stund i ugnen eftersom jag bakar den på låg värme.
Ta ut ur kylen så den hinner rumstemperera en stund innan du steker den.
Gnid in filén runtom med vitlökspeppar + lite extra salt.
Bryn fint runtom i smör/olja, och lägg över i en liten ugnsfast form. Stick in en termometer i tjockaste delen och baka på 110 grader tills innertemperaturen visar 72 grader. På förpackningen stod det 65 grader, men då var köttsaften som sipprade ut illrosa. Vid 70 var den fortfarande lätt rosa, men vid 72 var den perfekt saftig och med klar köttsaft. Man ska vara försiktig med fågel och aldrig äta den rosa, det gäller både kyckling och kalkon!
Medan köttet vilar innan du skär upp det fixar du räkquinoan.

2 portioner kokt, kall quinoa
75 g blandad mangold
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
125 g skalade räkor - obs skalad vikt
jungfruolivolja till stekning

Skala och flisa vitlöken, skölj och grovstrimla mangolden, skala räkorna.
Hetta upp oljan och fräs curry en kort stund under omrörning så doft och smak frigörs. Lägg i mangold och vitlök och fräs runt en kort stund, bara så mangolden mjuknar och säckar ihop.
Tillsätt quinoan och fortsätt fräsa runt helt kort så den blir gyllengul och varm. Vänd ned räkorna .
Skiva kalkonfilén och servera tillsammans med räkquinoan. Dessutom åt vi ugnsbakade körsbärstomater till. Dem har jag helt snöat in på! Jag äter dem till allt! Så här års är färska tomater ingen fröjd, men tillagade på det här viset blir de smakrika och goda. Jag gör dem i stort sett på samma vis varje gång, men varierar med olika örtkryddor. Ofta lägger jag dem i en glasburk med lock, häller på olivolja så det täcker, och flisar i en vitlöksklyfta. Då håller de minst en vecka i kylen.






6 kommentarer:

  1. Det här låter jättegott! Jag äter räkor ganska sällan och köper alltid kravmärkta.
    Ha en underbar dag!
    Här skiner solen och jag är ledig! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag i min tur älskar räkor och skulle kunna äta dem varje dag, men nu får jag tänka till lite extra! Hoppas du får en skön ledighet!

      Radera
  2. Ja det är synd på räkorna. Jag tänker fortsätta käka det ibland men lovar att skämmas en hel del. Det patetiska är ju att Mannerström uttalar sig. Vad ger honom auktoritet att bedöma läget för räkorna i Nordsjön bara för att han är kock och har lagat och ätit en massa räkor? Det är som att fråga en tågpendlare om vad han/hon anser om det nya upphängningssystemet för hjulbasen på loket.

    Jag tror nog att de är rödlistade på rätt vettiga grunder. Folk som kan något har konstaterat det. Synd om de små fiskarna men det är ju säkerligen de stora trålningsfabrikerna som bär skulden. Det är synd att vi ska behöva gå till rödlistning men det är ännu mer synd om arten helt tar slut.

    Småräkorna är jag inte så sugen på. Nej man kanske får tänka om. Laga mer musslor, de är ju rent av riktigt bra att äta då de är filtrerade och således drar med sig en massa näring upp ur havet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst är det knepigt! Du har så rätt Anders, och din jämförelse med tågpendlarna var ju kul och ganska träffande! Jag tänker också att man måste ha en del på fötterna innan man rödlistar. Det är väl helt enkelt så att sikten skyms när egna intressen kommer in och grumlar blicken.Som alltid, i stort sett vad det än gäller! Man får som konsument tänka till ett extra varv och agera så klokt man kan. Jag tycker för övrigt att du ska sluta skämmas om du äter räkor bara någon enstaka gång. Skam har en tendens att förstöra smaken på den läckraste anrättning!

      Radera
  3. Mangoldsquinoa låter hur gott som helst, mmmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Och det är klart man kan göra den helt vegetarisk och byta ut räkorna mot något annat. Ha det bra Amy!

      Radera