fredag 21 februari 2014

Powerpannkakor med mandelsesammjölk och havremjöl - gluten- och mjölkfria



Har du lust att testa ett lite annorlunda recept på pannkakor? Se hit i så fall. De här kom till när jag hade kvarbliven mandelsesammjölk i kylen. Kvaddfaktorn är låg - bara man tyar sig och inte vänder pannkakorna för tidigt - och smaken är lite annorlunda men i mitt tycke väldigt god. Ät dem med vispad ris- eller sojagrädde eller uppfluffad kokosgrädde samt sylt eller färska bär.

Det är ju sportlovstider - även om den snö vi fått de senaste dagarna inte räcker till alltför stora utsvävningar i snö- eller pulkabackar - och pannkakorna passar bra att stoppa ned i matsäcken. Vill du använda dem som wraps och fylla dem med något "salt" så hoppa över vaniljpulvret och ta en knivsudd salt i stället.

1½ dl mandelsesammjölk
1 dl havremjöl
2 tsk krossade linfrön
½ tsk vaniljpulver
2 stora, ekologiska ägg
kokosolja till stekning

Blanda havremjöl, linfrön och vaniljpulver i en skål och vispa ned mandelsesammjölken lite i taget till en slät smet. Vispa ned äggen så allt blandas. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i rumstemperatur, eller åtminstone en kvart så att linfröna hinner "gelea till sig".
Grädda pannkakorna i kokosolja, knappt en halv deciliter smet per pannkaka. Det blir 6 - 7 lite mindre pannkakor av den här satsen, men den kan ju lätt dubblas vid behov.

Ha en fin fredag och en mysig inledning på helgen allihop!

4 kommentarer:

  1. Låter spännande och jag är helt säker att de är jättegoda! Kram och ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  2. Bra med låg kvaddfaktor, sådana pannkaksrecept behöver jag! Det blev pannkakor till efterrätt i förra veckan men får slänga ihop något liknande dessa snart tror jag. Pannkakor är aldrig fel.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä pannkakor är nästan aldrig fel! Det blir ofta olika pannkaksvarianter här hemma, i synnerhet när vi har hand om lilla I, för hon älskar pannkakor. Och visst är det skönt när man lyckas vända dem utan att kvadda. Ha en fortsatt bra helg!

      Radera