tisdag 18 juni 2013

Två sorters grön sås - till lax, skinka, kyckling m m




De här båda gröna såserna är jättegoda båda två, och passar till ugnsbakad lax, varmrökt lax, skinka och kyckling bl a. Den första har spenat som grund, och är en stor sats som räcker till många. Passar jättebra på buffé eftersom den är god både till kött och fisk.

För laktosfria såser byter du bara ut crème fraiche och gräddfil mot laktosfria alternativ, och för helt mjölkfria använder du något mjölkfritt alternativ som du tål, förslagsvis av havre eller soja.

Örtkryddad spenatsås:

2 dl äkta majonnäs - hemgjord eller köpt
skalrasp och pressad saft av en ekologisk citron
1 vitlöksklyfta
200 g färsk spenat
½ kruka basilika
½ kruka persilja
½ dl Kunglig Salladskrydda
1 förpackning Lindahls Crème fraiche, 500 g
lite flingsalt
lite svartpeppar från kvarn

Mixa ihop allt utom crème fraichen till en jämn och slät sås. Vispa ned crème fraichen lite i taget till en slät och krämig sås. Ställ kallt. Gör gärna såsen dagen innan så smaken hinner mogna.

Här får du även en annan variant som är baserad på ruccola, och som vi bl a ätit till ugnsstekt kyckling, men som också passar till matjessill eller lax. Det är en lite mindre sats som blir lagom till 4 - 5 personer. Den kan naturligtvis dubblas eller tredubblas om man är många till bords.

Ruccolasås med smak av italienska kryddor och ramslök:

50 g ruccola
1 dl majonnäs
1 liten vitlöksklyfta
skalrasp av en hel ekologisk citron och pressad saft av ½ dito
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk örtsalt med ramslök (Renée Voltaire)
2 dl gräddfil

Gör på samma sätt som med den andra såsen. Mixa allt utom gräddfilen, och rör sedan ned den. Även den här såsen vinner på att göras i god tid så smakerna hinner mogna.

4 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Ska tetsa göra dessa såser helt mejerifria och använda bara majonnäs! :)
    Ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert bra med bara majonnäs Lana! Kan inte tänka mig att det blir annat än gott - om än lite annorlunda förstås. Ha en fortsatt fin dag du också! Kram!

      Radera
  2. Ruccolasås låter gott! Och kryddan, du använder så mycket olika och annorlunda kryddor Kjersti, man lär sig något nytt varje gång man kikar in hos dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt om jag kan komma med något tips! Jag tycker det är roligt med olika kryddblandningar, smaken på maten kan bli så otroligt olika beroende på vad man kryddar den med. Ha en fin och solig dag!

      Radera