torsdag 6 juni 2013

Ljuvliga kokosbiskvier med citronsmakande fyllning av Philadelphia och vit choklad




Idag är det ju Sveriges Nationaldag, och jag skulle kanske gjort nationaldagsbakelser, men det struntar jag i och serverar i stället små kokosbiskvier. De här kokosbiskvierna hör nämligen till det mest ljuvliga man kan sätta tänderna i! I alla fall om man tycker om kokos. Och det gör man ju! Jag gjorde vanliga chokladbiskvier häromsistens, och då fick jag plötsligt lust och inspiration att även göra en kokosvariant med vit choklad och citron. De blev vansinnigt goda och föll smakpanelen på läppen!

Bottnarna är ju både glutenfria och mjölkfria, och om du vill göra en laktosfri variant väljer du förstås laktosfritt smör, laktosfri färskost (joodå det finns) och en mjölkfri vit choklad, som finns av flera märken.

Kokosbottnarna är också goda precis som de är, eventuellt med ett fotbad av mörk choklad.

Bottnar:
4 dl kokosflingor, vikt ca 150 g - jag valde Kung Markattas ekologiska
3/4 dl ljust rårörssocker
2 msk kokosnötsmjöl
1 helt ägg
2 äggvitor - jag hade stora ekologiska ägg

Kräm:
50 g rumsvarmt smör
½ dl ljust rårörssocker
50 g rumsvarm Philadelphia
1 rumsvarm äggula
55 g vit choklad
rivet skal av 1 ekologisk citron

Glasyr: ca 75 g vit choklad + 1 tsk kokosolja, ev lite krossat torkat citronskal eller annat pynt

Blanda ihop kokosflingor, socker och kokosnötsmjöl i en skål, och rör ned ägg och äggvitor.
Blanda ihop väl och låt smeten stå en kvart, innan du rullar/klämmer ihop bollar och lägger på bakpapprad plåt. Jag gjorde 14 kakor. Platta till dem lite.
Grädda i 180 graders ugnsvärme ca 18 - 20 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten och lossa dem sedan försiktigt.
Smält den vita chokladen i vattenbad och låt den svalna lite.
Rör ihop alla ingredienser till krämen och ställ kallt en stund så blir det lättare att bre.
Bred krämen på undersidan på kokoskakorna och ställ kallt att stelna.
Smält chokladen till glasyren i vattenbad och pensla på biskvierna. Garnera eventuellt med något pynt. Avnjut biskvierna till en kopp starkt, gott kaffe!

Ha en fin nationaldag allihop, antingen ni firar storståtligt eller i det mindre formatet!











7 kommentarer:

  1. Önskar dig en fin nationaldag! Kokosbiskvierna ser väldigt goda ut. Jag fick kryddorna igår, stort tack för den fina vinsten. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma Katarina! Så bra att kryddorna kommit fram. Det gick snabbt. Men Amsterdam ligger ju inte så långt bort förstås. Nästan grannkommun! Kram!

      Radera
  2. Oh, vilka goodingar! Jag sparar receptet! Smaskens!
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    P.S.
    Tack för din fina kommentar hos mig! <3
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Lana! Må så gott och var rädd om dig!

      Radera
  3. Alltså GE MIG!! Har du blivit biskvigalen? :) Jag vill ha!! Bäst att börja banta innan man flyttar ut till er i sommar haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lutar åt det! Har ett gäng i frysen tills du kommer. En extra köprunda så ordnar det sig nog!

      Radera
    2. LÖPRUNDA menar jag förstås! Fingrarna slant uppenbarligen. Köprundor uppmuntras inte!

      Radera