lördag 29 juni 2013

LCHF-kex till ostbrickan



Jag har gjort kex av liknande slag flera gånger tidigare, men nu blev det en ny variant. Jag behövde använda de 5 äggvitor som blev över sedan jag gjort min lyxiga vaniljsås, och eftersom jag skulle ha ett gäng gäster på lunch tänkte jag att några goda lågkolhydratkex till osten kunde vara en bra idé. I synnerhet som några av gästerna är strikta LCHF-are. Det var det! En bra idé alltså! Däremot visade det sig att äggvitorna inte räckte, utan jag fick plussa på med ett helt ägg också. Har du inte min kryddblandning hemma tar du någon annan blandning som du tycker om, eller kanske bara lite salt och någon örtkrydda som oregano eller timjan. Det är fritt fram för variation.

Kexen är ytterst LCHF-vänliga eftersom de nästan inte innehåller några kolhydrater alls. De är jättegoda till en bit ost. Det som finns i glaset är min goda rabarberdricka. Ha en riktigt fin inledning på helgen allihop! Det är fortfarande lite kyligt, men himlen är klar, så det finns hopp om en solig dag här hos mig.

2 dl mandelmjöl
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
½ dl gula linfrön
2 msk fiberhusk
1 msk Pastramikrydda (här ser du vad den innehåller)
3 krm bakpulver
5 äggvitor från stora ekologiska ägg, ungefär 1,5 dl
1 stort ekologiskt ägg

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop äggvitor och det hela ägget lätt, och blanda ned det. Rör om till en jämn och fast smet. Låt stå och svälla 5 minuter.
Rulla bollar av degen, lite större än normalstora köttbullar, och lägg på bakpapprad plåt. Ta lite olivolja på fingrarna och platta ut tunt, tunt.
Grädda strax nedanför mitten i 170 graders ugnsvärme. Jag tog ut mina efter 22 minuter.
Låt svalna på plåten, och förvara sedan kexen torrt och lufttätt.






5 kommentarer:

  1. Fina kex! Intressant med mest äggvita i, det måste jag testa!

    SvaraRadera
  2. Det här receptet är sparat! Ska absolut baka sådan framöver! Tack tack för ett gott recept! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Tack Marja och Lana! Roligt att ni gillar receptet och vill testa. Jag kan faktiskt rekommendera kexen, här har de haft en strykande åtgång!

    SvaraRadera
  4. Ser riktigt gott och pumpafrön som är så gott:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är pumpafrön gott! Har alltid en stor burk på lut hemma, och pytsar i bröd, kex, mysli och gröt. Strösslar det även på sallader och på frukt. Gott, gott OCH dessutom nyttigt!

      Radera