måndag 17 juni 2013

Hälsofrukost med fruktig Davosgröt




Idag får det bli ett frukostförslag som vegorecept. Garanterat köttfritt, jag lovar! Och resten av dagen ska också gå i köttfrihetens tecken, det lovar jag också. Om det blir bra återkommer jag med recept.

Häromdagen kikade jag som vanligt in hos Amy på Amy´s piece of cake, och på hennes frukostbord stod det en Davosgröt med mango och blåbär. Jag insåg att det var väldigt länge sedan jag själv gjorde Davosgröt, och blev sugen på att göra det som variation till den senaste tidens alla smoothies. Jag gjorde min gröt något annorlunda än Amy, men mango och blåbär fick absolut vara med!

Förresten vet jag inte om jag får kalla det här för Davosgröt. Den kanske måste innehålla havregryn som Gunde Svans original för att få kallas Davosgröt? Den kanske rentav är namnskyddad? Jaja, jag tror inte jag hamnar inför skranket för den förseelsen om så är fallet. Vad det än kallas, så går gröten att variera hur mycket som helst med olika gryn, fröer, nötter och torkade och färska frukter. Här hittar du den Davosgröt jag tidigare serverat, med jordgubbspulver, färska jordgubbar och cacaonibs. Den kan också rekommenderas så här i jordgubbstider.

2 dl färsk sojamjölk - alternativt 1 dl sojayoghurt + 1 dl vatten - eller vanlig mjölk eller yoghurt för den som önskar och tål det
3 msk bovetegryn/flingor
2 msk smoothieblandning - som består av pumpafrön, solrosfrön och gula linfrön
1 msk hela chiafrön
1 tsk dadelsirap, agavesirap eller flytande honung
ev några droppar vaniljextrakt

½ kravbanan
ca 1/4 mogen mango i tärningar
1 dl färska blåbär

Blanda ihop flingor och frön i din frukostskål. Vispa ihop mjölk och sirap/honung och häll på. Rör om och täck över med plastfilm eller lock. Ställ i kylskåp över natten.
På morgonen rör du om alltsammans och toppar med de bär och frukter du tycker om.
En riktig hälsofrukost som håller dig mätt länge!







10 kommentarer:

  1. Mums, det ser gott ut! Jag tror nog att du får kalla detta davosgröt ;)Annars kanske chiagröt! Spännande med dadelsyrup.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bestämmer helt enkelt tvåväldigt att det är en Davosgröt Marja!

      Radera
  2. Jag såg också gröten inne hos Amy och blev sugen att testa. Din låter mycket god. Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du också göra en variant Katarina! Ha det bra du också!

      Radera
  3. Wow, vilken gröt! Måste testa göra en sådan till dottern! Låter otroligt gott men för mäktig och för sött för mig... kan triggas igång nog av den...
    Ha en underbar kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du kan säkert göra en variant som passar dig Lana! Ta ex vis någon nötmjölk och uteslut sirapen. Boveteflingorna och fröna kan väl inte trigga dig? Sedan de bär och frukter som du tycker om och klarar. Pröva! Ha det bra du också!

      Radera
  4. Åh, perfekt blandning av mina nuvarande favvofrukostar - chiapudding och davosgröt. Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Tack för tipset!

    Ha en fortsatt fin vecka och midsommarafton om vi inte hörs av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan verkligen inte tänka på allt! Det var väl roligt att jag kunde bidra med ett litet tips! Önskar dig detsamma Sara!

      Radera
  5. Så gott din gröt ser ut Kjersti! Och visst tycker jag att du får kalla den för davosgröt :) Chia i sådär såg jättegott ut. Jag har ju sett chiapudding lite här och där på diverse olika bloggar... snart får jag testa det också känner jag. Jag niger och tackar så mycket för länkningen också, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen orsak, det gjorde jag så gärna Amy! Kram tillbaka!

      Radera