torsdag 21 april 2011

Laxbullar med lime- och vitlöksdoftande sås


Jag brukar ofta köpa en stor bit färsk lax, och sedan dela den i portionsbitar som jag fryser in - det jag inte använder för stunden. Det blir betydligt godare och även billigare än att köpa plastförpackade portionsbitar. Ofta blir det en del ojämna bitar eller "skrammel" över, och det fryser jag in i en särskild förpackning och fyller på vartefter tills det blir tillräckligt att göra bullar eller kanske soppapaté eller laxpudding. Nu var det dags, och det blev de här laxbullarna, som är väldigt goda i all sin enkelhet. Ta någon fiskkrydda som du har hemma och tycker om. Det finns massor av olika märken som är bra.

Om du bara serverar laxbullarna med grönsaker och en sås till, passar de ypperligt även till LCHF:are som håller igen på kolhydrater.


550 g skinn- och benfri laxfilé
1 - 2 msk valfri örtkrydda till fisk - jag tog Singökrydda
1 tsk salt
3 ägg - varav ett delat i gula och vita
½ dl grädde - ev alternativgrädde av havre, soja eller ris.

Mixa laxen, och tillsätt salt och örtkrydda medan maskinen är igång. Tillsätt två av äggen + äggulan, samt grädden. Mixa tills allt är väl blandat. Vispa äggvitan hårt och vänd ned den i laxsmeten.
Hetta upp smör eller olja i en stekpanna, och klicka ut  smeten. Stek gyllenbruna, men inte för länge, då riskerar bullarna att bli hårda.
Servera med lime- och vitlöksdoftande sås, sallad, och eventuellt potatis.






3 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut Kjersti!

    SvaraRadera
  2. Hej Kjersti! Nu har jag aktiverat ordkontrollen på dina kommentarer igen. Det innebär att de flesta besökare måste skriva in ett ord som står i en ruta för att deras inlägg ska publiceras. Förhoppningsvis löser detta problemet som har varit de senaste dagarna med kommentarerna. Om inte så testar vi något annat :)

    SvaraRadera
  3. Tack Anders! Vilken tur att man har en IT-bevandrad svärson när man själv går bet på "finliret"! Så välkomna igen att höra av er om ni har lust!

    SvaraRadera