måndag 10 januari 2011

Lättgjord laxpaté med dill och räkor


Jag älskar lax i alla former, ugnsbakad, i pudding, inkokt, i soppa, i sallad, i sushi. Jag har nog ett omättligt behov av Omega 3! Förr i tiden lär arbetarna vid laxodlingarna i Älvkarleby ha haft en klausul i sina anställningskontrakt att de skulle slippa äta lax alla dagar i veckan. Jag skulle nog inte ha propsat på den passusen! Jag äter gärna lax varje dag.
Att lax dessutom är väldigt nyttigt gör ju inte saken sämre. Förutom Omega 3 innehåller den massor med D-vitamin, vilket vi ju behöver extra mycket av så här års när solen knappt orkar sticka näsan över snötäcket.
Den här gången fick det bli en lättgjord laxpaté. Vi åt den med enbart en sallad och en sås gjord på hälften aioli och hälften lätt creme fraiche och med smaksättning av pressad lime och örtsalt. Då räcker den till 4 - 5 personer. Serverar du potatis till räcker den till fler, och serverar du den som förrätt räcker den till ännu fler.
Det här behöver du:

650 - 700 g färsk, skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 tsk örtsalt - ex vis italiensk salladskrydda
3 ägg
5 dl grädde av valfritt slag - jag blandade vispgrädde och matlagningsgrädde
1 stor knippa dill
saft av en ½ pressad lime
1 msk potatismjöl
150 g skalade räkor


Sätt ugnen på 200 grader, och ställ in en form - som rymmer patéformen - till hälften fylld med vatten.
Skär laxen i mindre bitar, och mixa den i matberedare. Tillsätt saltet och kör några varv till.
Finhacka dillen, och tillsätt hälften av den, ägg, grädde, limesaft och potatismjöl. Kör till en jämn smet.
Smörj en form på ca 1,5 l, och lägg i hälften av laxsmeten. Fördela räkorna och resterande dill över, och täck med smeten som är kvar. Slå formen lätt mot ett hårt underlag, så att smeten fördelas jämnt i formen, och släta till ytan. Täck med folie, som du sticker lite hål i så att ångan kan dunsta ut.
Grädda i vattenbadet en timme.
Ta ut patén, och slå bort ev vätska som bildats. Låt stå minst 20 minuter innan du stjälper upp patén, som kan serveras både ljummen och kall. Passar utmärkt på ettt buffébord. Förutom den tidigare föreslagna såsen passar en romsås eller en kall spenat- eller örtsås till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar