onsdag 20 april 2011

Soppgryta med lamm, rotfrukter, savojkål och smaksatt crème fraiche



Sedan några år tillbaka är det, som jag tidigare nämnt, en tradition att Årets kock får smaksätta en ny crème fraiche. Jag föll för Tommy Myllymäkis (Årets kock 2007) smaksättning med Karl-Johanssvamp, timjan och citron, och använde den i en rustik soppgryta med lamm, rotfrukter och savojkål. Det blev väldigt gott, och kändes sådär riktigt gammaldags rejält och "bondskt" i sin bästa bemärkelse.
Lammet köpte jag i höstas från våra Rasbogrannar Kristina och Torsten Örde på Örby gård, och laddade frysen med.

Lamm hör ju till påsktraditionerna, så den här soppgrytan kan väl passa nu när vi är inne i påskveckan.


1 kg lammkött med ben - bringa eller rygg
7,5 dl vatten
1 msk salt
15 vitpepparkorn
1 medelstor lök eller bananshalottenlök
1 stor morot
1 medelstor palsternacka
2 vitlöksklyftor

7 dl av buljongen
1 burk Crème fraiche Gourmet - med Karl-Johan, timjan, citron
400 g potatis
250 g morötter
250 g palsternackor
en klyfta savojkål, ca 150 g
3 vitlöksklyftor
ev 1 msk kalvfond
färsk timjan
ev ½ citron

Skär ev köttet i mindre bitar. Lägg det i en rymlig gryta, och häll över vatten så det täcker, ca 7,5 dl.
Skala och grovhacka löken, skala morot och palsternacka och skär i mindre bitar.
Tillsätt salt, pepparkorn, vitlöksklyftor, lök och rotfrukter, och koka upp.
Skumma väl, och låt småsjuda under lock ca 1½ timme tills köttet lätt lossnar från benen.
Ta upp köttet, och lossa köttet från benen. Skär i mindre bitar, och ställ kallt så länge.
Sila av buljongen i riktigt tätmaskig sil så att inget "grums" kommer med.
Diska ur grytan, och häll tillbaka buljongen. Blir ca 7 dl. Låt gärna buljongen stå och svalna, så flyter det mesta fettet upp till ytan, och kan lätt lyftas bort.
Skala potatis och rotfrukter och skär i mindre bitar.
Vispa ihop buljongen med crème fraichen, och koka upp. Lägg i potatis, vitlök och rotfrukter, och koka knappt mjuka, ca 10 - 15 minuter.
Strimla kålen, och lägg ned den tillsammans med köttet. Koka ytterligare 5 minuter.
Smaka av, och tillsätt ev fond. Vill du ha mer syra pressar du i en halv citron.
Garnera med färsk timjan, och servera genast i riktigt generösa, djupa tallrikar. En bit frasigt brytbröd kan vara gott till.





2 kommentarer:

  1. Mums! Tyvärr verkar det vara svårt att lämna kommentarer, får upp felmeddelanden och måste försöka typ tre gånger innan de kommer fram... Hoppas det är tillfälligt... Puss

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har hört det. Ge inte upp, för jag älskar att få kommentarer! Får väl kolla med min "support".

    SvaraRadera