onsdag 21 september 2011

Kryddig mysli - helt spannmålsfri - med boveteflingor, hirsflingor och rårisflingor



Oftast gör jag min beprövade mysli, som både maken och familjen i övrigt älskar. Ibland gör jag också lyxmyslin. Den här gången tänkte jag mig en helt spannmålsfri mysli, så havregrynen fick ersättas av boveteflingor, hirsflingor och rårisflingor. Dessutom mandel och olika frön. Kryddade gjorde jag med min härliga Fairtradehonung som är smaksatt med kanel, ingefära, nejlikor, kardemumma och muskot. Det gjorde att myslin fick lite extra spännande smak. Du kan också ta vanlig, flytande honung, och smaksätta med de kryddor du tycker om. Som alltid blir det godast med ekologiska ingredienser i så stor utsträckning som möjligt.

Den här myslin blir lite smuligare än mysli gjord på havreflingor eftersom flingorna är mycket mindre. Om du tål havregryn och föredrar det kan du givetvis ta det i stället i motsvarande mängd.

Ett förslag är att använda myslin som grund i s k Davosgröt, där man blandar flingor eller mysli med ungefär dubbla mängden yoghurt av något slag. Gunde Svan lär för övrigt vara upphovsman till gröten. Det var i Davos i Schweiz som han en gång i världen uträttade storverk på skidor, och möjligen hade han gröten att tacka för sina framgångar.
Jag tog 3/4 dl av myslin och blandade med drygt 1½ dl naturell sojayoghurt. Rörde om ordentligt och ställde i kylskåpet över natten. Ät Davosgröten till frukost med färsk frukt eller bär, alternativt någon god sylt. Eller både och. Se bilden längst ned.

Så här gjorde jag min mysli.

2 dl hirsflingor
2 dl boveteflingor
2 dl rårisflingor
3 dl kokos
2 dl solroskärnor
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovhackad mandel - med skalen på
2 dl vatten
½ dl mandelolja - rapsolja eller kokosolja går också bra
2 - 3 msk honung - ev smaksatt
1 dl linfrön
1 dl skalade hampafrön
3 dl blandad torkad frukt och bär - välj det du tycker bäst om
(ev kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor)

Blanda flingor, kokos, kärnor och hackad mandel i en stor bunke.
Blanda vatten, olja och honung, och värm försiktigt under omrörning - bara så honungen smälter och blandar sig med det övriga. Blanda också ned ev kryddor.
Häll över flingblandningen, och blanda runt med händerna så allt blir fuktigt. Låt stå en timme, och suga upp vätskan. Blanda runt några gånger under tiden.
Bred ut myslin på två långpannor, och rosta i ugnen ca 25 minuter. I vanlig ugn är det lagom med ca 180 grader, i varmluftsugn rostar du båda plåtarna samtidigt i knappt 150 grader. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt så fukten kan dunsta.
Låt svalna, och blanda sedan i linfrön, hampafrön och frukt/bär. Låt stå och torka till över natten, och förpacka sedan lufttätt.







3 kommentarer:

  1. Det där måste jag ju prova! Vart köper du risflingorna ifrån?

    SvaraRadera
  2. Jag tror att jag köpte dem på Tant Gröns Skafferi här i Uppsala. Det betyder att de säkert också finns på Goodstore i Stockholm, för de brukar ha ungefär samma sortiment. Jag är dessutom nästan säker på att du hittar dem på hälsokostbutikerna Lifeland, Götgatsbackens hälsokostaffär och Örtagubben, alla tre i Stockholm. Är nästan säker på att de också finns hos Pierias livs i Hötorgshallen. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Aha, då har jag lite ställen att kolla på! Tack!

    SvaraRadera