fredag 30 september 2011

Helstekt karré i ugn, med mustig sås



Det som är helt avgörande för hur smaken på den här karrén blir, är valet av kryddblandning. Jag tog en kryddblandning som heter Vilda Fantasier och som innehåller dragon, rosépepar, lök, cayenne, paprika och vitlök. Den använder jag till allt möjligt, soppor, vegetariska rätter, och som här till fläskkarré.

Köttet steker jag på låg värme i ugnen. Det tar sin modiga stund, men i gengäld blir köttet otroligt saftigt och gott. Har du möjlighet att få Kravkött från en nöjd och glad gris är det naturligtvis ännu bättre!
Det är lite av ett vågspel att ge recept på såsen, eftersom smaken kan bli väldigt olika beroende på vilken kryddblandning du använder. Du får smaka dig fram helt enkelt.

Det här påminner mig om söndagsmiddagarna hemma hos min mormor och morfar. Lite nostalgitripp med andra ord!


1,1 - 1,2 kg benfri karré
2 msk kryddblandning
smör/olja eller ghi/olja till stekning

1½ dl vatten
1½ dl matgrädde
1 dl vispgrädde
ca 1 dl silad steksky
2 msk kalvfond
1 msk svarvinbärssylt
valfri redning

Bind upp köttet med bommullssnöre till en jämn och fin form, så är det lättare att skära upp fina skivor sedan.
Hetta upp smör/olja eller ghi/olja i en stor stekpanna, och bryn köttet fint runtom. Klappa in kryddblandningen, och vänd runt i pannan, så den fastnar.
Lägg över på ett ugnsfat, och stick in en termometer mitt i, i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen på 125  grader, tills innertemperaturen visar 82 - 85 grader. Det tar en stund.
Låt köttet vila 10 minuter innan du skivar upp det.
Vispa ur stekpannan med ca en dl vatten, och sila skyn.
Blanda allt till såsen, och koka upp. Låt koka några minuter. Smaka, smaka, smaka, tills smaken blir god och mustig. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar, lite soja, eller krydda.
Red av till önskad konsistens, ev med Maizenredning, arrowroot eller vanligt vetemjöl om du tål det.
Servera med någon gutkinläggning (den här t ex ), lingonsylt eller chutney, samt sallad och potatis.







3 kommentarer:

  1. Kommer kännas tomt i magen den här helgen när jag inte kommer hem till er och får äta så gott :) Lät underbart, söndagsmiddagar kan ju vara bland det bästa som finns! PUSS ha en fin helg

    SvaraRadera
  2. Dette ser riktig så godt ut. Jeg er veldig glad i fläsk kött.

    SvaraRadera
  3. Hej Mette! Roligt att du hittat till min blogg! Ja, fläskkött är användbart till mycket gott. Dessvärre är djurhanteringen inte alltid så föredömlig, så det känns viktigt att försöka få tag på bra kött från grisar som haft det bra.
    Välkommen tillbaka, och må så gott!

    SvaraRadera