lördag 17 september 2011

Kjerstis mustiga äppelchutney - med mango, ingefära, curry och muscovadosocker

 


Chutney finns det ett otal varianter av. Det här är min. Den är mustig och smakstark, och jättegod till kyckling, mustiga vegetariska grytor och fläskrätter. Den är njutbar även till ost. Du kan äta den genast - om du inte kan hålla dig -  men låt den gärna mogna några veckor i kylskåp så blir den ännu bättre.

 

1½ kg äpplen av fast aromatisk sort, skalade, urkärnade och klyftade
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
5 dl gula eller gröna russin - 350 g
100 g torkad mango, strimlad (finns bl a på hälsokostaffärer)
5 dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
ca 6 cm skalad, hackad ingefära
5 – 6 dl äppelcidervinäger, gärna ofiltrerad
3 msk mango curry (Santa Maria)
1 tsk havssalt

Blanda allt i en stor kastrull. Börja med den mindre mängden äppelcidervinäger. Låt koka upp under omrörning, och sedan småkoka under lock ca 60 - 70 minuter. Rör om då och då. Tillsätt ev lite mer vinäger om det skulle kännas för fast. Häll upp på varma, torra burkar, och förslut genast.
Förvaras svalt.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad fantastiskt gott! Spännande med äpplen i, och så muscovadosocker och torkad mango! Låter verkligen himmelskt <3 Hur kommer du på allting?

    SvaraRadera
  2. Tja, hur kommer man på saker? Det handlar väl om ett stort intresse och något slags kreativitet i kombination. Det "snurrar till" i huvudet, och så tänker jag att det här måste jag testa. Mat är min nisch helt enkelt, andra har andra. Jag är t ex helt hopplös när det gäller handarbete och sömnad - även när jag har båda händerna och armarna i fungerande skick.
    Testa gärna chutneyn, den är jättegod till dina vegetariska maträtter.

    SvaraRadera