Västerbottenpaj är ju ett klassiskt tillbehör på kräftkalaset, men passar faktiskt när som helst, med en fräsch och innehållsrik sallad till. När vi hade kräftkalas en av de sista augustidagarna gjorde jag min paj med lagrad Prästost i stället, och kryddade lite extra med oregano, som passar väldigt bra ihop med osten.
Riktigt långlagrad ost är ju i sig själv laktosfri, och kan därför ätas av laktosintoleranta. Mjölkproteinallergiker får helt enkelt välja att göra en annan paj. Har du inte behov av glutenfritt och laktosfritt tar du din vanliga pajdeg, och använder vanligt smör och vanlig grädde.
3 dl Jyttemjöl original
2 tsk fiberhusk
125 g LF smör
½ dl LF gräddfil
250 g grovriven, lagrad Prästost
3 ägg
2½ dl LF grädde
salt, vitpeppar
2 tsk oregano
Mixa snabbt ihop pajdegen i matberedare. Tryck ut den i smord pajform, nagga, och ställ i kylen att vila en halvtimme.
Klä formen med folieremsor runt kanten, och grädda ca 12 - 15 minuter i 200 graders ugnsvärme. Ta bort folien efter halva tiden.
Fördela osten i pajskalet, och strö över oregano.
Mixa ihop ägg, grädde, salt och vitpeppar, och häll över pajen.
Fortsätt grädda i samma ugnstemperatur ca 25 minuter tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
Jag är helt kär i pajer, speciellt ostpajer. Det behöver liksom inte vara mer komplicerat än så <3
SvaraRaderaSå sant, Alexandra. Jag älskar också pajer, de går att variera i all oändlighet! Och ostpaj är både enkelt och gott. Ofta blandar jag en massa olika ostsorter, men den här gången höll jag mig till en sort, och lät oreganon få ge karaktär.
SvaraRadera