Den här äppelkakan har lite känning av cheese cake, och jag vann faktiskt pris med den i en äppelkaketävling på Allt om Mat för många år sedan. Med originalreceptet vill säga. Sedan jag blev glutenintolerant har jag förändrat den lite. Den finns också med i en bakbok från Allt om Mat, och det känns ju roligt och hedrande.
Om du tål gluten och mjölk, och vill göra som i originalreceptet byter du ut sour creamen mot ca 200 g färskost, ex. Creme Bonjour naturell el. Desirée Krämig färskost naturell, och hirsmannagrynen mot vanliga mannagryn. I originalreceptet använde jag också vanligt, vitt socker, men eftersom jag numera försöker undvika det så mycket som möjligt tar jag rårörsocker. Gör precis som du vill.
Kakan är god som den är, men kan bli ännu godare med glass eller grädde. När advent och jul stundar kan du ta i lite saffran, så får du en härlig julkaka.
Hirsmannagrynen köpte jag i min vanliga Life-butik, och sour creamen på ICA.
100 g LF eller vanligt smör, alternativt mjölkfritt margarin
2 dl rårörsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
225 g Sour Cream av soja
(½ g saffran)
3 ägg – delade i gulor och vitor
1,25 dl hirsmannagryn
2 – 3 äpplen av en fast, aromatisk sort - Grvensteiner är en favorit
1 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljsocker
Börja med att låta alla ingredienser stå framme i rumstemperatur en stund.
Rör smör, socker och vaniljsocker riktigt ljust och luftigt. Jag tog elvispen till hjälp.
Tillsätt sour creamen, lite i taget, och rör om.
Tillsätt gulorna, en i taget, och rör om emellan.
Rör ned hirsmannagrynen.
Vispa vitorna till riktigt fast skum, och vänd försiktigt , ex.vis med degskrapan, ned i smeten.
Blanda väl, men rör inte för mycket. Bred ut smeten i smord, rund form med löstagbar botten, ca 24 - 25 cm diameter, gärna teflonbelagd.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena, och stick ned i smeten i fint mönster.
Blanda kanel och vaniljsocker och sikta över.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter. Stäng av ugnen och låt stå kvar i ytterligare 10 – 15 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Åh ser helt ljuvligt ut! Ska nog testa detta ikväll! Äter ju laktos och glutenfritt av eget val och det är svårt att hitta recept som är både och!
SvaraRaderaÅh, det låter fantastiskt, och vilken ära att få vara med i en kokbok med ett recept som vunnit pris och allt! Grattis så här några år i efterskott ;)
SvaraRaderaKul med ett recept som är lite annorlunda, mannagryn är ju så gott! Ett måste att prova =)
Roligt om du vill testa Lilly Lee, och hoppas det blir lyckat. Det är väl klokt att undvika gluten och mjölk för dig. Somliga påstår ju att det kan vara bra vid MS. Att äta mycket IFD-mat kan enligt en del också lindra besvären.
SvaraRaderahttp://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/01/ifd-kost-liten-kostlara.html
Tack, Alexandra! Jo det är lite kul att få vara med i en kokbok.