onsdag 28 september 2011

Laxsoppa med färskpotatis, späda morötter, mangold och färska tomater


Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa.

Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester, och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som  innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning.


600 g pinfärsk lax
10 småpotatisar - glömde väga
ca 400 g späda morötter
ca 150 g färsk mangold eller spenat
4 stora tomater - glömde väga dem också
4 - 6 vitlöksklyftor
1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning
1 l vatten
2 msk tomatpuré
4 msk hummerfond
2 msk fish sauce
rapsolja, olivolja eller ghi
ev salt och peppar


Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor.
Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar.
Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem.
Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden.
Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar.
Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut.
Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter.
Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.









4 kommentarer:

  1. Oj så gott det lät! Det är synd att man inte har alla dina roliga kryddblandningar, de gör nog det där lilla extra till allt!
    Nu får man ju mötas av nya blogginlägg varje dag nästan, kul att du är tillbaka på banan :) Ta det lugnt bara. Puss älskade mamma

    SvaraRadera
  2. Tack love! Nja, det är nog si och så med banan! Fortsatt matlagningsförbud gäller. Daddy lagade till efter mina instruktioner, och det gick ju bra. Skönt i alla fall att jag kan blogga, även om det tar längre tid med bara vänsterhanden.

    SvaraRadera
  3. Så gott! Soppa är perfekt på hösten :)

    SvaraRadera
  4. Håller med, Tess!Fast jag är en riktig soppoman, och äter det året runt i olika tappningar. Ha det bra!

    SvaraRadera