söndag 11 september 2011

Glutenfritt surdegsformbröd - variation på gammalt tema



Jag är helt såld på det glutenfria surdegspulvret! Bröden blir så otroligt fina när man förstärker med det, jag tror nästan att jag aldrig mer kommer att baka glutenfritt utan. Det är bara att gratulera Finax, som tagit fram det!
Jag bakade ju ett glutenfritt surdegsformbröd för inte så länge sedan (recept här), men nu bytte jag mjölsort, och hade också i lite andra ingredienser. När vi gjorde morotssaft i vår nyinköpta råsaftcentrifug blev det ju en del "morotsavfall" kvar. Synd att slänga tyckte jag, det är ju både fiberrikt och innehåller en massa nyttigheter. I stället fick det slinka ned i brödet, som blev trevligt orangeprickigt här och där. Du kan ta lite vanliga rårivna morötter i stället, och ev krama ur lite av saften (drick den!) så att det blir lite torrare. Jag sötade också med min härligt smaksatta honung med kanel, ingefära, kryddnejlikor, kardemumma och muskot.
Jag älskar det här brödet, testa det du också! Jag tror inte du kommer att bli besviken.

50 g färsk jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
2 msk honung - ev smaksatt
2 dl "morotsrasp"
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
6 dl Jyttemjöl original
4 msk surdegspulver
1 msk fiberhusk
½ msk salt

Smula jästen i degtbunken.
Ljumma vatten, olja och honung till ca 35 grader. Rör så honungen smälter. Lös jästen i lite av degvätskan, och slå sedan på resten.
Tillsätt "rasp", och frön, och rör om.
Blanda Jyttemjölet med surdegspulver, fiberhusk och salt, och tillsätt lite av mjölet i taget medan maskinen är igång. När allt mjöl är i kör du maskinen på lågt varvtal ca 10 minuter.
Häll upp degen i en väl smord 1,5 liters form, och platta till så det blir jämnt.
Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme på dragfri plats.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, en timme.
Stjälp försiktigt ur brödet ur formen, och fortsätt grädda ytterligare en halvtimme utan form.
Linda in brödet väl i dubbla bakdukar, och låt det kallna helt innan du skivar det och fryser in.
Det står sig bra flera dagar, men jag tar fram det jag beräknar gå åt för en dag i taget.








5 kommentarer:

  1. Det här måste jag bara prova, återkommer med feedback senare.

    SvaraRadera
  2. Jätteroligt om du vill pröva, Maja! Ser fram emot att höra vad du tycker om resultatet. Jag har gjort det flera gånger, och det har alltid blivit toppenbra. Fick hjälp av min svägerska att baka det häromdagen - kan ju fortfarande inte klara det själv efter operationen - och då blev det en aning degigt i nederkanten. Grädda det gärna 10 minuter extra, eller kolla innertemperaturen om du har en baktermometer. 97 - 98 grader brukar vara lagom. Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Tack för alla tips och fina recept!
    Jag har provat att baka detta bröd 2 gånger, smakar jättegott, men något blir fel... 1:a gången sjönk det ihop i ugnen efter ca.50 minuter det såg helt perfekt ut i början, den andra gången jäste brödet till mer än sin dubbla storlek i ugnen så jag fick ta ut formen och ta bort allt som jäst över. Vad kan jag ha gjort för fel tror du? Vill så gärna lyckas med detta och få dem så fina som dina, för smaken är helt suverän.
    Hittade inte jyttemjölet så jag använde finax istället...vet du något om mjölmängden med finax i förhållande till jyttemjöl?

    Med vänlig hälsning, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingrid!Vad ledsamt att det har gått så tokigt för dig!! Jag har gjort det här brödet åtskilliga gånger, och aldrig råkat ut för det du beskriver. Om du i övrigt följt beskrivningen - och har en ugn som du kan lita på - så kan jag inte förstå annat än att det handlar om mjölet. Jag brukar aldrig använda mjölmixer (förutom ett undantag när jag bakade semmelbullar förra året), eftersom de flesta har vetestärkelse som grund, och i övrigt innehåller en hel del tillsatsämnen som jag inte vill ha. Jyttemjöl är förvisso också en "mix" men bestående av rent, "riktigt" mjöl. Om du inte får tag på Jyttemjöl skulle jag föreslå att du gör en egen blandning av förslagsvis 2 dl rårismjöl, 2 dl bovetemjöl och 2 dl majsmjöl (obs mjöl, inte stärkelse). Öka också mängden husk till 1½ msk. Jag har aldrig bakat på Finax, så jag kan tyvärr inte svara på din fråga angående det. Lycka till, och återkom gärna och berätta hur det går. Hoppas innerligt att det lyckas bättre nästa gång!

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Ska försöka hitta jyttemjöl eller rårismjöl så jag kan göra eget. Jag lovar att berätta hur det går!

      Radera