söndag 31 mars 2013

Ugnsstekt kyckling med citrongräs och rosmarin
Ugnsstekt kyckling brukar höra till önskerätterna när familjen kommer på middag. Vi åt det ofta som söndagsmiddag när döttrarna var små och deras mormor ofta var på besök, så det är lite barndomsnostalgi för dem. Idag på Påskdagen bjuds det säkert lammstek i många hem, men här får det bli ugnskyckling i stället men med "lammstekskryddning" i form av citron, vitlök och rosmarin.

Kycklingen kan man annars variera med olika smaksättningar. Tyvärr kan jag inte ge något mer exakt recept på såsen, för den blev lite hipp som happ. Silad sky från kycklingen, lite grädde, lite fond, lite peppar, ytterligare lite mer grädde, ytterligare lite mer fond, lite kryddblandning Himalayas Höjder. Så där höll vi på tills såsen blev precis om den skulle vara! Kycklingen gör du i alla fall så här:

1 stor färsk kyckling, ca 1,2 kg

1/4 dl olivolja
1/4 dl glutenfri soja
skalrasp och saft av en ½ ekologisk citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk malt citrongräspulver

resten av citronen
några rejäla kvistar färsk rosmarin

Lägg kycklingen på ett galler i en ugnsfast form.
Vispa ihop marinaden och gnid in/pensla kycklingen runtom och även inuti med alltihop.
Skär citronen i grova bitar - även den skalhalva du redan pressat saften ur - och lägg in i kycklingen tillsammans med några rejäla kvistar rosmarin. Sätt ihop öppningen med en "köksnål" så saften håller sig kvar.
Baka kycklingen i 125 graders ugnsvärme tills innertemperaturen längst in mot benet visar 70 grader.
Det tar sin modiga stund, men kycklingen blir otroligt saftig på det sättet. Vänd den några gånger så att det blir färg även på undersidan. Pröva att sticka in termometern på lite olika ställen så du är helt säker på att kycklingen är helt genomstekt.
Höj värmen alldeles på slutet och sätt gärna på grill så att kycklingen blir fint brynt och skinnet lite knaprigt.
Skär upp kycklingen och servera med valfria tillbehör, t ex kokt potatis, lättkokta grönsaker, sallad och någon god chutney.

En fortsatt Glad Påsk önskar jag dig!3 kommentarer:

 1. Mmm...så gott med helstekt kyckling! :)
  ha en fin påskdag! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hur "viktigt" är det att använda glutenfri soja? Har nämligen hört på självaste celiakiförbundet att den vanliga kinesiska sojan innehåller så lite gluten, under gränsvärdet, att den funkar. Vad har ni för erfarenhet eller kommentar till detta?? Tacksam för svar!
   Mvh Johanna

   Radera
  2. Tack Lana! Önskar dig en fortsatt fin påskhelg också! Och Johanna, så bra att du hörde av dig, det är säkert många med dig som undrar över sojan. Jag har också läst att det är tämligen riskfritt att använda vanlig soja ur glutensynpunkt, men jag brukar ändå för säkerhets skull ta den garanterat glutenfria. Eftersom vete används i själva framställningsprocessen av den vanliga sojan är det väl framförallt den som är veteallergisk som ska hålla sig till den helt glutenfria sojan. Om det är någon som är mer kunnig än jag i den här frågan får ni gärna höra av er med synpunkter.

   Radera