måndag 1 april 2013

Sojafärsröra med smakrik indisk kryddblandning




När det här inlägget publiceras står jag, pirrig och förväntansfull, på Arlanda för att flyga till Milano. Jag ska nämligen åka till Domodossola, en mindre by i norra Italien tillsammans med mina kompisar från italienska kursen och vår lärare. Maken och påsklovsledig dotter får stanna hemma och hålla ställningarna så länge! Tyvärr verkar våren inte ha kommit så värst mycket längre i Domodossola, men vad gör det! Det ska bli sååå kul! Jag hoppas att jag har MASSOR att berätta när jag kommer hem på lördag natt, men till dess tänker jag faktiskt ta bloggledigt.

Fram till dess får ni klara er med det här vegetariska receptet, för jag kan ju inte låta er glömma att det är köttfri måndag idag! Det bjuds alltså en riktigt god sojafärsröra med rotfrukter och indisk kryddning.

Man brukar räkna med ca 50 g sojafärs per person, men tillagad på det här sättet räcker faktiskt 100 g färs gott och väl till fyra. Jag hade tänkt servera råris till, men blev uppehållen och försenad, så tiden räckte inte till för att koka riset. Det fick bli pasta i stället, och det gick bra det också.

100 g ekologisk sojafärs + vatten + 2 msk buljongpulver

200 g morötter
150 g palsternacka
3 stora vitlöksklyftor
1 liten mild röd chilifrukt
1 msk glutenfri soja
2 - 3 msk indisk kryddblandning - kan bytas mot Garam Masala + lite gula russin
salt från kvarn
2 - 3 dl vatten
rapsolja till stekning
färsk bladpersilja

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt buljongpulver, och koka sojafärsen livligt i 3 minuter. Det kan kanske skilja på olika märken med sojafärs, så läs på tillagningsanvisningen vad som gäller. Låt färsen rinna av väl i en sil.
Skala och grovriv rotfrukterna och skala och finhacka vitlöken. Klyv, kärna ur och strimla chilin.
Hetta upp rikligt med rapsolja i en panna och fräs alla grönsaker några minuter under omrörning.
Tillsätt den avrunna sojafärsen och fortsätt fräsa runt under omrörning någon minut.
Tillsätt 2 deciliter av vattnet, soja och kryddblandning och låt småputtra under lock ungefär en kvart.
Späd ev med mer vatten och smaka av röran med salt och ev mer krydda.
Garnera med persilja och servera med valfritt tillbehör, råris, pasta, quinoa eller något annat. Bjud gärna en klick smetana eller någon slags yoghurt till för att balansera hettan från kryddorna.

Ha en riktigt bra måndag och en riktigt fin vecka, så ses vi snart igen! Sköt om er!









 

6 kommentarer:

  1. Vad spännande! Trevlig resa och lycka till! Ska bli så roligt att få höra om din resa!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Jättespännande rätt! Så trevligt med en resa, önskar dig en härlig vistelse kram!

    SvaraRadera
  3. Vilken spännande kryddsättning, kul! Hoppas du får en trevlig resa! :)

    SvaraRadera
  4. ååå så trevligt med lite semester utomlands :) hoppas att ni får det toppen bra!!

    SvaraRadera
  5. Underbart med en tripp till Italien! Hoppas att det blir många goda smakupplevelser och att våren har kommit liiiiiite längre där nere! :)

    SvaraRadera
  6. Tack ska ni ha allihop! Har haft en härlig Italientripp, och försöker nu samla ihop alla mina intryck. Våren hade definitivt kommit mycket längre, men det var ändå kyligt i luften. Återkommer med mer uppdateringar så fort jag hinner.

    SvaraRadera