tisdag 12 mars 2013

Glutenfria puffplättar med mandelsmör



Jag kan varmt rekommendera de här supersmarriga plättarna, som kreerades när jag hade en klutt mandelsmör kvar i en burk som jag ville använda. Plättarna passar både till frukost, brunch och mellanmål. Tillbehör väljer du helt efter eget huvud. Plättarna i sig själva är helt LCHF, och väljer du ex vis grädde och bär till passar de även dig som föredrar den kosten. Annars passar skivade bananer, annan frukt av alla de slag, glass, agavesirap eller flytande honung. Här hemma blev det en klick smetana, bananer och kiwi, samt ljuvlig ingefärssirap till. Mums, mums och åter mums!

85 g mandelsmör, ca 3/4 dl - av enbart rostade mandlar, inga övriga tillsatser
3 stora, ekologiska ägg
1 dl grädde - eller mjölkfritt gräddalternativ
1 msk kokosmjöl
3 krm bakpulver
1 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver
kokosolja till stekning - alternativt smör eller annat matfett som du föredrar

Vispa först ihop mandelsmör och ägg med elvisp så allt blir väl blandat och jämnt. Tillsätt det övriga och vispa smeten slät. Låt stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme, och grädda sedan plättarna i rikligt med kokosolja eller annat matfett. Grädda dem gyllenbruna, men inte för länge, då kan de bli lite hårda. De blir lite puffluffiga när du vänder på dem. Plättarna är allra godast alldeles nygräddade och varma, men kan förstås värmas upp om det blir några över. Jag fick ut 12 ganska stora plättar av den här satsen. Jag gräddade tre i taget i en lite större stekpanna.







 

10 kommentarer:

  1. Vilka smarriga! Så gott med mandelsmör! Fast det är ganska liten risk att jag har kvar något i mandelsmörburken... ;) Kan äta upp hela burken på en gång...;)
    Blev nu sugen på plättar till helgens långa goda brunch! :)
    Ha en underbar tisdag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, mandelsmöret är verkligen en hit!

      Radera
  2. Har som mål att lära mig något nytt varje dag, så efter att ha läst detta inlägg kan jag vila resten av dagen. . . Har inte hört talas om mandelsmör men det lät gott! Och det finns även där jag bor visar det sig efter en snabb googling. Ha en härlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det var väl skönt! Låter som en bra målsättning Åsa! Jag brukar också tänka så, men ibland glömmer jag bort att lära mig något nytt. Klart att det finns mandelsmör i England! Ha det bra!

      Radera
  3. Oj, vilka snygga plättar! Mandelsmör....förrädiskt gott!!!
    Tack för receptet!
    Ha en skön dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Anna! Mandelsmöret är verkligen jättegott, både i plättar, i bakverk och att äta rakt upp och ned! Ha det bra du också!

      Radera
  4. Älskar plättar/pannkakor! Gör det många gånger i veckan :) Gillar dem lite fluffiga dessuotm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi i alla fall två, Marja! Det blir ofta pannkakor här hemma också. Idag blev det ytterligare en variant när lilla I var på besök, men den får jag bjuda på vid senare tillfälle. Må så gott!

      Radera
  5. mmmmm gottigt misstänker jag!
    En test ska jag göra när jag fixat lr köpt nytt mandelsmör!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gottigt kan jag utlova! Du måste absolut testa Annica!

      Radera